A dió sokak kedvence, amely nem csak finom, de egészséges is. A legkedveltebb része az úgynevezett dióbél, de a héját is felhasználják és a még éretlen szemekből befőttet készítenek. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő.. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör). Sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend. A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak – az alfa-linolénsav – kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához. Ezen kívül telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést – olvasható a webbeteg.hu oldalon.
Süssünk dió felhasználásával
A diós édességek nagyon elterjedtek hazánkban, nagyanyáink konyhájából sem hiányozhatott ez a gyümölcs. Rengeteg féle süteményt ismerünk, mely dióbél felhasználásával készül. Gondoljunk csak a zserbóra, mely egy több rétegű, általában sárgabarack felhasználásával készített, csokoládés tetejű sütemény. A hagyomány szerint ezt a magyar süteményt Gerbeaud Emil készítette el először és ez volt az, amely megalapozta a cukrászda hírnevét. A szakácskönyvek lapjain és internetes oldalakon számos receptet találhatunk, mely alapján elkészíthető ez a finomság. Ma már készül ennek mákos verziója is, de készítik tekercs formában is, sőt cukor, vagy laktóz, de akár minden mentesen is. De ha dió, akkor nem csak zserbó, hanem kalács, bejgli, hókifli, pozsonyi kifli, muffin, linzer, vagy bármilyen kevert sütemény, esetleg torta is süthető belőle. Sőt sütés nélküli édesség, vagy a nagyon kedvelt grillázs is dió felhasználásával készül. Sokan teszik szívesen salátába. A boltokban, cukrászdákban, pékségekben válogathatunk a péksütemények, sütemények között, melyek dió felhasználásával készülnek. Manapság már kenyérbe sütve is megvásárolhatjuk ezt a csemegét.
Korábban a mézes süteményekről írtunk itt!