Süssünk valamit – gesztenyés sütemények

Most már tényleg csak pár nap és itt a karácsony. Hamarosan rotyognak a fazekakban a töltött káposzták, illatoznak a mézeskalácsok. A háziasszonyok előkészítik az ünnepi fogásokat. Sokan a diós, mákos sütemények mellett szívesen készítenek gesztenyés édességeket is.

A gesztenye hazánkban is őshonos, téli gyümölcs, állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. Más magvakkal szemben jóval több vizet, mint olajat tartalmaz, vagyis ez magyarázza krémes, puha állagát. Nyersen sosem, vagy csak nagyon ritkán fogyasztjuk. Jó ha tudjuk, hogy nyersen fogyasztva remekül hat a hasmenés ellen! A főtt és sült gesztenyéből készíthetünk köreteket, töltelékeket és desszerteket. A legnagyobb szemű szelíd gesztenyét, a marónit, egykor porrá őrölték és tésztát is készítettek belőle. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, még a természetgyógyászatban is. A gesztenye összetétele miatt előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. A gesztenye, és a belőle készített gesztenyemassza rendkívül gazdag E-vitaminban.

Gesztenyés bejgli és egyéb finomságok

A gesztenyés bejgli tésztája ugyanúgy készül, mint a mákos, vagy diós bejglié. Itt a töltelék az, amit ízlés szerint elkészítve édesíti meg az ünnepet. A gesztenyés töltelékhez az aszalt meggyet rumos vízbe áztatjuk. A kiolvasztott gesztenyemasszát villával áttörjük, majd hozzáadjuk a tejhez. Tűzálló edényben felforraljuk a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett addig főzzük a bejglitölteléket, amíg besűrűsödik. A tűzről levéve keverjük hozzá a lekvárt és a lecsöpögtetett, kissé összedarabolt aszalt meggyet. Hűtsük ki a tölteléket. – írja a mindmegette.hu.

Természetesen a gesztenyemassza nem csak a bejgli megtöltésére alkalmas, hanem torták és egyéb sütemények elkészítésére is. Szamos olyan desszert is van, amely sütés nélkül is pillanatok alatt elkészíthető, ilyen például a gesztenyepüré is. A masszát áttörjük, vagy lereszeljük és felvert tejszínnel tálaljuk. Díszíthetjük gyümölccsel, vagy bármilyen öntettel. De ma már gesztenyés fagylaltot is vásárolhatunk a cukrászdákban.

De gesztenye felhasználásával nem csak desszerteket, hanem más ételeket is készíthetünk, például levest, vagy salátát. Sokan töltik húsokba, például méltán híres a gesztenyével töltött pulyka, vagy pulykamell is.