Karácsony után minden háziasszony leltárt készít a maradékokról. Mivel minden több napos ünnepre igyekeznek a magyar háztartások bőséges élelmiszer készlettel felkészülni, bizony mindenütt akad maradék is. Fontos, hogy a mai egyre emelkedő élelmiszerárak, és környezetünk védelme érdekében, no és a persze a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel is bűn kidobni bármilyen ételmaradékot, legyen az sült hús, töltött káposzta, bejgli, sütemény, vagy éppen még a Mikulástól, vagy a vendégektől kapott csokoládé.
A húsokkal könnyű a dolgunk, mert az ünnepek után felhasználhatjuk rakott krumplihoz, húsos salátákhoz, ledarálhatjuk és készülhet belőle a spagettihez feltét, chilis babot, feldobhatjuk vele a pizzánkat is, sokféle finomságot varázsolhatunk belőlük.
A maradék töltött káposzta sorsa többnyire az, hogy a fagyasztóba kerül. Amennyiben még sem szeretné lefagyasztani, akkor bátran ajánlom, hogy tejföllel, fűszerekkel felturbózva, palacsintába töltve, máris egy egészen más íz világot és állagot kap a maradék káposztánk. Feldarabolva, kelt tésztába tölteléknek is felhasználhatjuk, itt is fontos, hogy ízlés szerint fűszerezzük.
Bejgli minden háztartásban marad karácsony után. A mákosból, egy kis száraz kifli, zsemle, vagy akár finom maradék kenyér felhasználásával mákos gubát készíthetünk. A maradék diósból egyszerű pohárkrém készülhet, ha 4 evőkanál cukrot összekeverünk egy csomag vaníliás pudingporral, ezt fél liter tejjel felfőzzük. A pohárba rétegezzünk egy réteg pudingot, amit befedünk diós bejgli szeletekkel, (ízlés szerint locsoljuk meg rummal) ezt addig folytatjuk, amíg elfogy a készletünk. A tetejére puding maradjon, amit végül felturbózhatunk egy kis tejszínhabbal.
A maradék sütemények is többnyire a fagyasztóban végzik, de egy kis reszelt dióval, pikáns lekvárral csodás golyókat készíthetünk belőle, amelyeket megforgathatunk kókuszreszelékben, csokoládé forgácsban, színes tortadíszítő cukorkákban.
Még a csokoládé Mikulások is a polcon árválkodnak, és a vendégek máris újabb tábla csokoládékkal bővítették a készletet! Ne búsuljanak, inkább varázsoljanak belőlük egészen új finomságokat kedvük és ízlésük szerint. Íme, ehhez egy kis segítség:
- Csokoládékrém: A csokoládékat felolvaszthatjuk, majd egy kis vajjal és porcukorral krémes állagúvá keverjük, amelyek kenyérre, palacsintára vagy fánkra kenhetőek, sőt akár mártogatósnak is használhatjuk különböző gyümölcsökhöz.
- Ehető ajándékok: A maradék csokoládét összeolvasztva és formákba öntve ehető, újévi meglepetés ajándékokat készíthetünk belőle. Meg is tölthetjük őket dióval, mogyoróval, mazsolával vagy akár aszalt gyümölcsökkel.
- Csokis tej: A csokoládét felolvasztás után egyszerűen meleg tejbe is belekeverhetjük, így készül a finom csokis tej.
- Felturbózott piskóta: A maradék csokoládékat felolvasztva felhasználhatjuk különböző piskóták, palacsinták, tekercsek ízesítésére, díszítésére.
- Csokoládémáz süteményekre: A felolvasztott csokoládét, felhasználhatjuk a süteményekre mázként is.
- Csokis zabkása: A csokoládét apró darabokra vágva a reggeli zabkásába is keverhetjük, így finom, édes reggelit kapunk a gyermekek legnagyobb örömére.
- Brownie: A maradék csokiból akár még browniet is készíthetünk. A csoki felolvasztva vagy apróra vágva belekeverhető a tésztába, így a sütink extra puha és csokis lesz.
- Csokis keksz: A maradék csokit apróra vágva belekeverhetjük a csokis kekszek tésztájába is, amelyek egy tea mellé elfogyasztva igazi boldogsághormonok.
- Csokis csavart: Az olvasztott csokival megkent réteslapot gyorsan el lehet készíteni, mikor váratlan vendégek érkeznének a házba.
- Csokoládé mousse: A szekrényben roskadozó csoki tökéletes alap egy könnyű és krémes csokoládé mousse elkészítéséhez.
- Csokoládé likőr: Ne feledkezzünk meg a szilveszteri hangulatról sem. A hölgyvendégek biztosan örülnek egy finom, könnyű italnak, vagy akár vihetjük a közös buliba ajándékként is.
A lényeg, hogy még véletlenül se kerüljön semmi a szemétbe, kukába. Rengeteg kiváló ötletet találhatunk a maradék felhasználása a Maradék nélkül oldalon is.