Süssünk valamit – farsangi fánk

Napjainkban a farsangi időszak legismertebb és legkedveltebb étele a farsangi fánk. Ezt a téli desszertet Magyarországon sokféleképpen nevezik, tájegységtől függően lehet a fánk: pánkó, siska, pampuska. Az elkészítése is nagyon sokféle módon történhet, ahogy a mondás tartja: „Ahány ház, annyi szokás…” Lehet burgonyás, túrós, csöröge. Készülhet töltve vagy töltetlenül, sósan vagy édesen, lekvárral, vaníliás cukorral, csokoládé vagy éppen színes, édes mázzal leöntve. Általános jellemzője, hogy bő zsírban vagy olajban sütjük. De manapság már létezik a sütőben készült változata is. Nagyon jó recepteket találhatunk az interneten és a szakácskönyvekben is. A farsangi, szalagos fánk általában kerek és a legtöbben sárgabarack lekvárral, illetve porcukorral fogyasztják. Sokak asztalára egy tartalmas leves után második fogásként kerül.

Persze akinek nincs kedve dagasztani az készíthet egyszerű túrófánkot is. Ez a kanállal szaggatott fánk szintén forró olajban sül, habkönnyű desszert. Nem kell hozzá más, mint túró, tejföl, tojás, liszt, só és sütőpor, ezeket jól eldolgozzuk, majd az olajban kisütjük. Forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Nagyon gyorsan elkészíthető.

A fánk története

Korábban megírtuk a történetét. A mi szalagos farsangi fánkunk elődjét már az ókori rómaiak, és a görögök is fogyasztották. A hosszúkás, fánkszerű ételt a sütés után mézzel vagy az akkoriban oly népszerű halszósszal ették. Az ókort követő középkorban az arab szakácsok már élesztős tésztát sütöttek ki olajban. Ezeket a fánkocskákat sütés után édes szirupba forgatták.

A fánk diadalkörútját az 1400-as években kezdte meg  Európában.  Ekkor még  a nyers fánktésztát sós töltetlékkel, gombával, hússal töltve sütötték ki. A fánktészta ebben az időben teljesen megegyezett a kalácstésztával, ezt aztán idővel aszalt gyümölcsökkel tökéletesítették. Ezeket már olajban sütöttek ki, többek közt a hollandok. Amerikába is a holland telepesek által jutott ki a fánk. A közismert lyukas amerikai fánk csak az 1800-as évek közepén vált népszerűvé és amerikai módivá.

Manapság a legtöbb bolt polcain megtalálható valamilyen fánk, de a piacokon, vásárokon is gyakran találkozunk ezzel az édességgel. Sokan azonban azt vallják, hogy amit magunk készítünk az az igazi. Nos a lehetőség adott süssünk fánkot!