Újévi kamrafeltöltéskor sem mindegy, hogy meddig jó vagy meddig a legjobb az élelmiszer

Az év végi ünnepek után kiürült a kamra? Életmódváltásba fogott? Év elején feltölti a háztartási készleteket? Kihasználja az év eleji akciós kínálatot?

Legyen bármi is az indoka arra, hogy feltölti a háztartásában található kamrát, fontos, hogy vásárláskor néhány dologra mindenképpen kiemelten ügyeljen. Az egyik ilyen fontos tényező az, hogy a több hónapra szóló bevásárlás esetén bizony nem mindegy, hogy meddig is jó, vagy meddig is marad a legjobb a megvásárolt, és hosszabb idei tárolásra szánt élelmiszer.

A kamránk huzamosabb időre történő felöltésekor nagyon fontos, hogy a lejárati dátumokat nézzük meg alaposan a kosarunkba, majd a kamránkba kerülő élelmiszereken.

Ezzel máris felvetettem az egyik legfontosabb kérdést, mégpedig azt, hogy vajon mennyire vagyunk tisztában a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idők közti különbséggel? Márpedig ezekkel az ismeretekkel egyszerre tehetünk az általunk megvásárolt élelmiszerek biztonságáért, és egy másik ellenségünk, a pazarlás ellen.

Nézzük csak a minőségmegőrzési,- és a fogyaszthatósági idővel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

Hol találom meg a lejárati dátumot?

A lejárati dátum minden esetben a termék csomagolásán található meg, általában jól látható helyen. Alaposan forgassuk át a terméket és nézzük meg a doboz alját, tetejét, vagy az oldalát! Olyan feliratokat keressünk, mint a “Fogyasztható:”, „Minőségét megőrzi:”.

Fontos kérdés, hogy a termék felbontása után is érvényes marad a lejárati dátum?

Nem! Jó tudni, hogy miután már felbontottunk egy terméket, akkor az bizony gyorsabban romolhat, még akkor is, ha a lejárati dátum még messze van. Napjainkban már egyre többször, főképpen a nagyobb kiszereléseken, a csomagoláson feltüntetik, hogy felbontás után meddig érdemes elfogyasztani. Például: „Felbontás után hűtve tárolandó, és X napon belül fogyassza el”. Ez fontos, főleg a tejtermékeknél, húsoknál vagy más romlandó ételeknél.

Mi a különbség a lejárati dátumok között?

Az üzletekben megvásárolható élelmiszereken kétféle dátummal találkozhatunk:

1, „Fogyasztható” dátum: A fogyaszthatósági idő a romlékony áruk (például túró, lágy sajtok; hús és hal) jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után történő elfogyasztás esetén komoly egészségügyi kockázattal kell számolnunk Ezekkel az élelmiszerekkel nem szabad kísérletezni, kockáztatni, a fogyaszthatósági idő lejárta után inkább egyszerűen dobjuk ki, felelőtlenség lenne elfogyasztani. Amennyiben vészesen közeledik a lejárat, akkor pedig fontos, hogy az élelmiszert minél előbb használjuk fel, fogyasszuk el.

2, „Minőségét megőrzi” dátum: Az élelmiszerek csomagolásán megtalálható minőségmegőrzési idő viszont a tartós termékeken (például konzerv, száraztészta, csokoládé) szerepel. Ezeknél a termékeknél az élelmiszer csomagolásán található minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni, az élelmiszer a lejárat után is tápláló marad, ezért nyugodtan elfogyasztható.  Amennyiben az élelmiszert felbontatlanul, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is felhasználható. Viszont ebben az esetben jó tudni, hogy a gyártó a minőségmegőrzési idő után már nem garantálja számunkra az eredeti íz harmóniát, állagot, illatot.

Forrás: maradeknelkul.hu