Bizonyára sokan ismeri, vagy legalábbis hallottak már a szórt rétesről, vagy ahogyan sokan emlegetik a „lusta asszony rétese”. Nos nem hiszem, hogy egy jó és gyorsan elkészíthető sütemény készítőjét lustának lehet nevezni. Ez a desszert pillanatok alatt összedobható. Nem kell hozzá más, csupán túró, tej, vaj, tojás, liszt, porcukor és sütőpor. Természetesen az élményt lehet fokozni, mazsola, meggy, barack, vagy akár aszalt gyümölcsök hozzáadásával. Az interneten többféle módját is meg lehet találni az elkészítésnek, de létezik olyan verzió is, melyhez még mérlegre sincs szükségünk, csupán egy mérőpohárra.
Egy tálban összekeverjük 1 csomag sütőport, 6 dl lisztet és 4 dl porcukrot. Egy másikban pedig 4 tojást és 6 dl tejet. Megolvasztunk 20 dkg vajat, vagy margarint. Először az olvasztott vaj felét egyenletesen beleöntjük egy nagyobb tepsibe, majd beleszórjuk a lisztes keverék felét. Ezután rámorzsoljuk a fél kg túrót és ízlés szerint mazsolát, vaníliáscukrot. Majd a fent felsorolt gyümölcsök közül kiválasztottat egyenletesen elosztjuk. Ezután rászórjuk a lisztes keverék másik felét, majd ráöntjük a tejes keveréket, végül pedig a maradék olvasztott vajat. Szép pirosra sütjük és máris kész a szórt rétes.
„A tejtermékek közül a túró szinte kizárólagosan magyar termék. A magyar túró só és cukor nélkül készül, csak kis mértékben savanyú, sajátos nedves és morzsalékos állapotban kerül forgalomba. Ehhez csak nagyjából hasonló sótlan sajtok ismertek máshol (pl. mozzarella), de ezeket összegyúrt tömbökben (golyókban) árulják, illetve édesebb, tejszínesebb készítmények is léteznek, mint sütemény-alapanyagok, de pont ilyen nincs máshol. Magyarországon viszont közismert, rendszeresen fogyasztott, mindenhol folyamatosan kapható termék.” -olvasható a tejtermekek.hu oldalon.
Hasonló tartalmak itt!