„A palacsinta folyékony tésztából készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött, tésztája ízesítése szerint édes vagy sós étel. Összetevői aszerint különbözőek, hogy melyik országban készítik. Alapvetően liszt, tojás, só, és/vagy cukor, valamint víz, szódavíz és tej felhasználásával készített folyékony tészta, melyet serpenyőbe vékonyan kiöntve megsütnek. Általában valamilyen töltelék kerül rá, négyrét hajtják, vagy feltekerik, esetleg tortaformát készítenek belőle, ilyenkor szeletelve tálalják. Tölteléke szintén nagyon sokféle lehet a tájegységek ízlésvilága szerint. Európában az egyik legismertebb meleg tészta, de világszerte ismerik és kedvvel fogyasztják önmagában és más ételek körítéseként.” -olvasható a palacsinta.network.hu oldalon.
Bizonyára kevés olyan ember van Magyarországon, aki nem kóstolta még a palacsintát. Sokan kedvelik a különféle töltelékekkel készített desszertet. Gyorsan elkészíthető édesség ez, mely a legtöbb gyermek arcára mosolyt varázsol. Édesen a legelterjedtebb, de sokan fogyasztják sós töltelékkel. Régebben leginkább a lekváros, kakaós, fahéjas és túrós volt a legelterjedtebb. Azonban ma már a nutellás hódít, de készítik pudinggal, gyümölcsökkel és különféle öntetekkel is. Nem csak feltekerve, de hajtogatva vagy akár rakottan is előfordul.
Sós palacsinta
Ma már nem csak desszertként fogyasztják a palacsintát, hanem akár főételként is. Tölthetik, sajttal, sonkával, gombás, vagy húsos töltelékkel is, melyeket aztán ki is lehet rántani. És bizonyára sokan ismerik a hortobágyi húsos palacsintát is, mely csirkepörköltből készül és a szaftjából készült szósszal leöntve tálalják. Létezik a palacsinta tészta reform változata is, mely zablisztből, vagy más speciális lisztkészítményből készül. Így a diétázók, vagy más ételintoleranciában szenvedők is fogyaszthatják.
Jó étvágyat kívánunk!