Kevesen regisztráltak a tömeges oltásra Székesfehérváron – 7100 vakcinát kapott a székesfehérvári kórház szombaton, az oltásra regisztráltak száma azonban nem éri el a 3000-et sem – a kórház főigazgatója ezért úgy döntött, hogy konkrétumokat árul el a járványhelyzetről. Bucsi László hétfő délelőtti sajtótájékoztatón beszélt a járványhelyzetről a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Bucsi László elmondta, hogy Fejér az egyik legfertőzöttebb megye, de talán kibírják a járványt a jelenlegi kapacitásokkal is, azonban tart a negyedik hullám várható erejétől. A sajtótájékoztatót egy jó hírrel kezdte, miszerint hosszú idő után végre szignifikánsan csökken a sürgősségire érkező covidos betegek száma, azonban rögtön hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk.

A minisztérium kérésének ellenére Bucsi László konkrétumokat is elárult a jelenlegi helyzetről. Eszerint múlt hét óta már Fejér a legfertőzöttebb megye a Dunántúlon, az országban pedig csak Borsod-Abaúj-Zemplénben rosszabb a helyzet.

A fehérvári kórházban 1000 ágy állt rendelkezésre covid-ellátásra, ebből 125 intenzív ágyat jelöltek ki a koronavírusos betegek ellátására. Ezen felül a fenntartó 141 lélegeztetőgépet és 159 betegőrző monitort bocsátott a kórház rendelkezésére. Két és fél héttel ezelőtt a 125 intenzív ágyból mindössze már csak kettő maradt szabadon. Hozzátette, most úgy tűnik, hogy a betegek számának csökkenésének köszönhetően elég lehet a jelenlegi kapacitás. 

„Nálunk az intenzív osztályon, aki gépre kerül 84 százaléka nem jön le a gépről, meghal. 100-ból 84 ember meghal”

– mondta Bucsi László.

A kórház korábban két hűtőkonténert is bérelt, mert már nem fértek el a holttestek az intézményben. Annyian haltak meg azonban, hogy két héttel ezelőtt ezek is megteltek. A belügyminiszter azt kérte az egyházaktól, hogy szombaton és vasárnap is legyenek temetések. 

A Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szerint a fél országot elviheti a következő hullám. „Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak” – tette hozzá.

„Egyetlen dolog van, amivel tehetünk ellene: a vakcina. És mindegy, hogy milyen vakcina”

– mondta Bucsi László.