A 2020-as Év Lurkója címet nyerte el Tallér Szabolcs Kiskunmajsán. A megtisztelő cím mellé jutalomként járt a jövő évi ingyenes táborozási lehetőség. A Bács-Kiskun Megyei Értéktárban is szereplő néptánc táborba minden olyan 4 és 24 év közötti gyermeket és ifjút vártak a szervezők, akik művelik és szeretik a népművészetet, a néptáncot.

A kozármislenyi Józsa Gergely Néptánccsoport utánpótlás csapatának két oszlopos tagja, Tóth-Pördi Sára és Tallér Szabolcs is részt vett az elmúlt hónap végén megrendezett XIV. Lurkó Tánctáboron. Szabolcs, a 11 éves örökmozgó néptáncos csemete pillanatok alatt megnyerte magának a tábor résztvevőit, oktatóit.

A Mayossa Hagyományőrző Egyesület egyhetes programján 2020-ban túlnyomórészt olyan fiatalok vettek részt, akik már közelebbről ismerik a néptáncot. Így a tábor célja elsősorban a táncban való fejlődésük támogatása volt. Az egy hét során szakemberek irányításával folyt az intenzív tánctanulás. A tánccsoportok ifjú tagjai a vidám együttlétnek köszönhetően egy tematikus szakmai tábor keretein belül szereztek ismereteket a magyarországi néptáncokról, a hagyományokról és egymás munkájáról. A szervezők kiemelt feladatuknak érezték, hogy a néptáncot tanuló fiatalok láthassák, megtapasztalhassák, milyen sok fiatal foglalkozik a korosztályukból  a magyarság hagyományaival.

A nyári táborban a lehető legmagasabb szakmai színvonalú táncoktatás mellett a résztvevők  a szabadidejükben kézműveskedhettek vagy akár népi játékokkal színesített foglalkozásokon vehettek részt. Esténkét táncházakkal és játékos vetélkedőkkel várták a néptánc iránt elhivatott fiatalokat. A táncpróbáknak az egyesület próbaterme adott otthont. De jutott program a tábor területén felállított rendezvény sátorba is, ahol a gyerekeket a tánc mellett sok egyéb érdekes elfoglaltság is várta.

A kozármislenyi fiatalok felkészültségét és tudását tükrözi, hogy az idei nyáron Tallér Szabolcs az ÉV LURKÓJA címet nyerte el. A Kiskunmajsán táborozó táncosok gyönyörű, szép városunk hagyományait mutatták meg, és Szabolcs a kozármislenyi szólóverbunk eltáncolásával, bemutatásával ért el ilyen szép eredményt, a több mint 300 résztvevő között.

Felvételünk a XIV. Lurkó Tánctáborban készült:

A hagyományos verbunkos tánc a fogadást, az édesgetést, a szerzést, a toborzást jeleníti meg. Egykor a tánccal a katonák a verbuválást népszerűsítették, tették vonzóvá.  A látványos tánc célja az volt, hogy a magyar parasztlegényeket katonai szolgálatra csábítsák. Tempója váltakozva lassú és gyors, figurái virtusosak.

Az MTA Zenetudományi Intézetének folklór adatbázisából vett anyagot pontosan követve került Szabolcs által bemutatásra a kozármislenyi verbunk. A legfontosabb ismérvek a mislenyi verbunknál, hogy a hagyományos verbunkkal ellentétben a táncot vonósok helyett fúvósok kísérik, és lépéseinek száma sokkal több, azok változatossága sokkal szélesebb, ezáltal ez a helyi tánc sokkal látványosabb a hagyományos verbunknál.

A kozármislenyi fiatalok mind az mellett, hogy folyamatosan viszik és népszerűsítik Kozármisleny széles körű, sokrétű és látványos tánchagyományának, népviselet hagyományának hírét szerte az országban, és országhatárokon túl, nap, mint nap kiemelkedő eredményeket, sikereket is érnek el a mislenyi múlt felidézésével. Az ifjú táncosok hűen követik Baumholczer Angéla egyesületi vezető szavait, miszerint a kozármislenyi hagyományőrző tánccsoportban: „Munkánkkal a kozármislenyi múltat idézzük dallal és tánccal, mert a szokásokat ápolni szükséges. Múltunk hagyományait a ma nemzedékének őriznie kell, hogy azt az utókornak továbbadhassa. Nem szabad veszni hagyni értékeinket. Valljuk, hogy  jövője csak annak lehet, aki megbecsüli gyökereit, múltját, hagyományait. Nem hagyja veszni annak értékeit.”