Alig kerültünk ki egy szigorú előírásokkal teli időszakból, ezért is olyan fontos már ma gondolnunk az immunrendszerünk erősítésére. Bükkszentkereszten jártunk, és meglátogattuk a 92 éves bükki füvesembert, Szabó Gyuri bácsit, aki volt olyan kedves és néhány fontos megelőzési lehetőségre hívta fel a figyelmünket. Íme néhány javaslat, jótanács egészségünk megőrzése érdekében.

Hogy van Gyuri bácsi?

Köszönöm szépen, hála a jó istennek jól vagyok. Minden különösebb gond nélkül éltem át a koronavírus időszakot. Sokat dolgozom és engem ez tart életben. Ajánlom mindenkinek.

Úgy látom nemcsak a gyógynövények, de az örök fiatalság titkát is ismer. Megosztaná ezt a titkot az olvasókkal?

Örök élet csak a túlvilágon van. Az pedig, hogy egészségesek maradjunk itt a Földön, nos annak az a titka, hogy használjuk ki a természet nyújtotta lehetőségeket. Jó ha tudjuk, hogy a gyógynövényeinknek nemcsak gyógyító, hanem egészség megtartó hatása is van. Ezt a titkot az emberiség sok ezer év alatt tapasztalta ki. Használjuk őket. Most figyelmeztetést kaptunk a koronavírussal. Egy ilyen icike-picike vírus az egész világot megtudja betegíteni. Igyekezzünk megóvni egészségünket, ehhez használjuk ki a gyógynövények nyújtotta adottságokat. Még mindig nagyon kevesen nyúlunk a gyógynövényekért, ha a megelőzésről van szó. Gyerekkoromban minden család kihasználta a növények erejét, hiszen az egészség már akkor, számukra is létszükséglet volt.

Hallhatnánk néhány példát egészségünk megőrzésére?

Immunrendszerünket segítsük a kakukkfűvel, szurokfűvel. Májunk működését támogassuk gyermekláncfűvel vagy mezei katánggal. Óvjuk szívünk egészségét galagonyával. Segíthetünk vesénknek zsurlóval, nyírfalevéllel, tejoltó galajjal. Minden évben legalább kétszer ajánlatos és szükséges tisztítókúrát tartani. Ezt nem csak én mondom. Gondoljunk csak a több ezer éve bevezetett húsvéti és karácsonyi nagyböjtökre.

A természet ma is ellát bennünket a legszükségesebbekkel?

Valóban a természet mindent megad nekünk, csak élni kellene ezzel az adománnyal, hogy így is hozzásegítsük szervezetünket a jobb működéshez. Például a májunk méregtelenít. Juttassunk hát neki keserű anyagot, hogy minél jobban elláthassa feladatát. Megelőzésképpen alkalmazzuk, és akkor nem lesz zsírmájunk. Vagy itt van a másik nagy gond, a magas vérnyomás. Törődjünk a vérnyomásunkkal! Én galagonyával tartom rendben az enyémet, és egyben a szívemnek is jót teszek vele. Ilyen, ha nem nagyobb gond hazánkban a cukorbetegség. Húsz év alatt duplájára emelkedett a cukorbetegek száma, pedig kapható tea a megelőzésére, a gyógyítására és a szinten tartására egyaránt. Korunk népbetegségére a rákra, a kínai egynyári ürömöt használják a hazájában, de a maláriának is ellenszere, miközben 55 féle daganatot gyógyít. A diólevélben található juglont is ilyen szernek tartják, gyanítják, hogy gyógyítja a rákot. A tudomány szerint a diólevél mérgező, hatása nem bizonyított. Hát jöjjön már valaki, és bizonyítsa be gyógyító hatását. Szerencsére ma már az orvostudomány is közelít a természetes gyógymódok felé. Nekem is jó kapcsolatom van a pécsi és a debreceni egyetemekkel. Nagy örömmel mondom, hogy idén 40-50 százalékkal nőtt a gyógynövény felhasználásának forgalma. Ne érezzük macerának a tea elkészítését, áldozzunk ennyi fáradtságot egészségünk védelme, megtartása érdekében.

Olyan információ kering, miszerint friss növényből nem készíthetünk teát?

Ez csak tévhit. Friss gyógynövényből is nyugodtan készítsünk teát. Ügyeljünk arra, hogy nem szükséges olyan sokáig áztatni a levelet, elég az 5-6 perc. A friss gyógynövény gyorsabban kiadja a hatóanyagot, mert nem kell megszívnia magát a vízben.

Tudna néhány alapvető gyógyteát ajánlani a figyelmünkbe?

Kiemelten tudom ajánlani a csalánlevél tea keveréket, negyedévente egy zacskóval fogyasszunk el, ez egy tizenhét napig tartó kúrával tisztítja ki a szervezetünket. Egy héten egy csésze tea galagonyából a szívünkre, májra heti egy csésze tea gyermekláncfűből vagy mezei katángból. Heti egyszer tea a vesére nyírfalevélből vagy tejoltó galajból. Nagyon fontos lenne fogyasztani szurokfű teát, ami az agyalapi mirigy működését segíti. Használjuk, mert ez a mirigy termeli az összes hormont, ami a szervezetünket irányítja. A szurokfüvet Amerikában kormányosfűnek nevezik. Az indián javasasszonyok használták is hormonális problémák kezelésére. Érelmeszesedésre, erek tisztítására használják az almaecetet. Idős ember sokat sétáljon a zöldben, az erdőben. Lehetőleg minél tovább éljünk egészséges, tartalmas életet.

Hallhatnánk a jövőre vonatkozó terveiről?

Nemrég ezer diófát ültettem, úgy tervezem, hogy tíz év múlva leszüretelem a termést.