Hagyományteremtő céllal, idén első alkalommal választotta meg a közmédia az Év szavát, amely az „egymás” lett – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-vel.

Az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap felkérésére az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület tagjai döntöttek az Év szaváról. Az egymás szó kifejezi, hogy mindannyian felelősek vagyunk magunk mellett másokért is – olvasható a közleményben.


„Az egymás szavunk a 14. század óta része a nyelvünknek, már a Jókai kódexben is szerepelt. Két határozatlan névmás, az egyik és a másik tövének összekapcsolódásából jött létre. Az egyik és a másik szó olyan gyakran szerepelt egymás mellett – például az egyik ember szereti a másikat, az egyik segít a másiknak – hogy összetapadt a két tőalak és megszületett az egyetlen kölcsönös névmásunk: az egymás” – idézi a közlemény Bordi Andrást, a közmédia főbemondóját, a Montágh Testület beszédtanárát.


A szakember kiemelte, hogy egymás kölcsönös segítése ebben az évben az élet minden területén megmutatkozott: unokák, nagyszülők vigyáztak egymásra, pedagógusok, diákok próbáltak egymást segítve túljutni a nehéz éven, amikor a távoktatás nélkülözte a személyességet, a közvetlen emberi kapcsolatokat. „Ne feledjük, hogy emberek egymásnak ajánlották fel a vérplazmájukat azért, hogy számukra idegen családokban a beteg és egészséges családtagok megmaradjanak egymásnak. Úgy gondolom, soha nem volt ennyire időszerű ez a szó, mint most” – magyarázta.


Az Év szavát ezentúl minden év december 31-én hirdeti ki a közmédia a Montágh Testület szakmai érvei alapján.

Forrás: mti

Fotó: wikimedia.org