Új évre virradtunk az elmúlt hét péntekén. Reméljük, ebben az új esztendőben magunk mögött hagyjuk az előző év nehézségeit, gyötrelmeit. Veszélyhelyzeti gazdálkodással, idősek mozgásának korlátozásával, éttermek, cukrászdák, szórakozóhelyek bezárásával.

Kozármislenyben is átszőtte az életet a koronavírussal való küzdelem. Veszélyhelyzeti munkacsoport felállításával, koronavírus tesztelési lehetőséggel, az idős korosztály kiemelt segítésével. A nehéz helyzetbe került családok támogatásával.

Sajnos 2020 nem a szórakozás és a kulturális élet pezsgését hozta, de helyette megismerhettük a helyi portékákat a művelődési ház melletti piacon. A könyvtár online használatát is megtapasztalhattuk. A világhálón keresztül készülhettünk fel a karácsonyra, vásárolhattuk meg ajándékainkat. Egyszerűen bele kellett szoknunk az éttermi ebédek, vacsorák helyett a házhoz történő étel kiszállításával. Bevásárlásainkat is igyekeztünk heti egyszeri alkalomra visszaszorítani. Otthon maradtunk. Kovászt érleltünk, kenyeret sütöttünk. Sajnos az ősszel visszatérő második hullám idejére már bele is fáradtunk. Pont úgy, mint a maszkviselésbe.

A hívők otthoni imádságokkal táplálták lelküket. Az egyházak szigorú rend szerint, az előírások betartásával tárták ki a templomok ajtaját. Még a karácsony is más volt. Nem volt éjféli mise. Nem volt nagy vendégség. Szerencsére szilvesterkor elmaradt a megszokott óriási petárdázás, és az előző évekhez képest csekély összeget füstöltünk el a levegőbe.

Félbemaradtak a beruházások, a játszóterek felújítása. Az adott körülmények csak rövid horderejű változásokat engedélyeztek. Sietve, rohanva kellett az új buszöblöket felépíteni, egy-két játszóteret újjá varázsolni. A parkerdőben házi kedvenceink mozgásigényét kielégítő kutyabarát park létesítését engedte elkezdeni.

Az elmúlt év nem a fejlődés éve volt, hanem a túlélésé. Fokozottan szükséges volt figyelni a saját szervezetünk visszajelzéseire, a szeretteink állapotára, családunk egészségére. A városnak pedig a bölcsődésekre, az óvodásokra, az iskolásokra, a sportolókra, az idősekre, a krónikus betegségben szenvedőkre, a hátrányos helyzetűekre, a munkájukat elvesztőkre, a bevétel nélkül maradt vállalkozókra, a fokozott figyelmet igénylő fogyatékkal élőkre, az egyedül maradtakra, a közbiztonságra, az előírások betartására, a karanténba kerültek ellátására.

A sok rossz között mégis akad jó is. Te, aki olvasod ezeket a sorokat, mindezt átélted, és túlélted. Magad mögött tudod 2020-at. Bizakodva tekintesz az új év elé. Terveket szövögetsz, álmokat dédelgetsz, jövőt építesz. Tedd is! Ne hagyd magad legyőzni, ne add meg magad korunk pestisének! Légy erős, hiszen tudod, amibe nem halunk bele, az megerősít bennünket! Csak nem babrál ki velünk holmi jött-ment koronavírus?! Márpedig mennie kell, mint holmi hívatlan vendégnek. Legyen hát 2021 a remény, a bizakodás, a várakozás, a tervezgetés, az álmok valóra váltásának az éve mindannyiunk életében.

Kívánom mindenkinek, hogy idén valamennyi álmunkat valóra válthassuk. Legyen meg hozzá a lehetőségünk, a szabadságunk, a pénzünk, az egészségünk, a társunk, és legyenek meg hozzá a megfelelő körülmények. Boldog Új Évet Kozármisleny!