Az ellenzék pártelnökei egy hat pontból álló nyilatkozatot fogadtak el a kormányzás alapelveiről. – írja a jovotv.hu

Az Országházban tett online sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a cél nem csak a jelenlegi kormány leváltása, hanem egy felemelkedő ország megteremtése.

A pártelnökök felolvasták a nyilatkozat pontjait, mely az alábbiak voltak:

Jakab Péter elmondta, a Jobbik korábban megfogadta, hogy csak akkor vesz részt az összefogásban, ha megbizonyosodik, hogy egy jobb országban élhetnek a polgárok egy ellenzéki győzelem esetén. Szerinte ezen dokumentum aláírásával ez megvalósulhat és megteremtik a társadalmi békét.

Fekete-Győr András szerint olyan új köztársaságot fognak építeni, amiben a hatalom szolgája a törvényt és nem a törvény a hatalmat, valamint a kormány elszámoltatható lesz a magyar polgárok által.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke elmondta, olyan előre tekintő kormányzásra készülnek, ami figyelembe veszi a bolygó szükségleteit és minden kormányzati döntés figyelembe veszi a fenntarthatóságot és a természeti örökség megóvását. Elmondta, a migráció esetében is a klímaváltozás okait kell keresni, de fel kell lépni az illegális bevándorlás ellen.

Szabó Tímea elmondta, igazságos újraelosztási rendszert hoznának létre ingyenes és jó minőségű egészségüggyel, oktatással és szociális rendszerrel és tisztességes fizetésekkel.

Kunhalmi Ágnes szerint a szolidáris és igazságos társadalmon megteremtéséhez szükséges a jó oktatás, a tisztességes verseny és a jó minőségű állami szolálatok, amihez elengedhetetlen a méltányos közteherviselés a felső tízezer bevonásával. Szót ejtett arról is, hogy a leszakadó régiókra is kiemelt figyelmet kell fordítani. A munkaügyi törvények átalakításával a gyengébbeket, a munkavállalókat védenék.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke kiemelte, hogy az EP tagjaként bár van vitánk az unió intézményeivel, azonban Magyarország számára a legjobb és legfontosabb az, hogy Európában maradjunk, azaz hasonló életszínvonalat kell elérni, mint Nyugat-Európában.

A pártelnökök az online sajtótájékoztató végén aláírták a dokumentumot.