A legtöbb ember – bár tagadja – szokott újévi fogadalmakat tenni. A legnépszerűbbek között szerepel megszabadulni pár felesleges kilótól, elkezdeni sportolni, megtalálni életünk párját, esetleg elérni a munkában az áhított sikereket. 2020 embert próbáló év volt, aminek talán az egyetlen pozitívuma, hogy segített átértékelni a fontos dolgokat az életben, vigyük el magunkkal ezt a tapasztalatot 2021-re.

Idén ne csak magunkra gondoljunk, amikor fogadalmat teszünk. Gondoljunk a bolygónkra, az élővilágra, embertársainkra és a jövő generációira is. Az Ökopolisz Alapítvány ajánlásával bemutatunk 5 tippet, amivel te is tehetsz a környezetünkért. Az eredeti cikket ITT tudod elolvasni, ahol még több ötletet találsz. Neked melyik a legszimpatikusabb?

Használjunk kevesebb vegyszert

A mindennapi életben rengeteg vegyszert használunk, ami ránk és a környezetünkre is ártalmas. A legtöbb konyhai tisztítószer helyettesíthető házilag előállított, természetes alapanyagokból készült takarítószerrel is. Például a vízkőoldót nyugodtan kiválthatjuk ecettel vagy citromsavval, de az ecetet öblítőként is használhatjuk (nem hagy szagot a ruhán), ráadásul még a mosógépet is tisztán tartja. A toalett takarítása szintén megoldható 3 evőkanálnyi mosószóda és egy liter forró víz elegyével. Az illatot pedig természetes illóolaj vattára cseppentésével is pótolhatjuk. Mosószert pedig gyárthatunk házilag, környezetbarát összetevőkből. De ha gyártani nincs időnk, akkor a legjobb környezetbarát megoldás a mosódió lehet.

Csökkentsük a műanyagszemetet 

A műanyag hulladék problémája a modern kor egyik legnagyobb kihívása. Korábbi cikkünkben már volt róla szó, hogy a műanyagok újrahasznosítása nem a végső megoldás a hulladék kezelésére. A gyártás, használat és újrafelhasználás során keletkezett műanyagrészecskék beszennyezik az egész bolygónkat, bejutnak a szervezetünkbe ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva.

Meddig fenntartható a műanyag újrahasznosítása?

Lakásunk műanyagszemetének jelentős része a fürdőszobában és a konyhában keletkezik. Magyarország azon kevés szerencsés országok egyike, ahol – kevés helytől eltekintve – a csapvíz megfelelő minőségű ivóvíz. Aki mégis ódzkodik a csapvíztől, az szereltethet vízszűrőt a csapra vagy a befolyó vízcsőre.

A tusfürdők, folyékony szappanok helyett használhatunk szappant. Aki azonban ragaszkodik az előbb említett tisztálkodószerekhez az válassza a nagy kiszerelésű, utántölthető változatokat.

Csökkentsük a vízfogyasztásunkat 

Nincs szükség minden nap kádfürdőre, egy ötperces zuhanyzás épp elégséges. A mosógépek eco programjai jelentősen kevesebb vizet használnak mosáshoz és öblítéshez, mint a gyorsprogramok, ugyanígy a mosogatógépek eco programjainak használata éves szinten száz literekben mérhető. A fogmosások alkalmával sem szükséges folyatni a vizet, sőt a kézmosásokkor sem. Elég csak a bevizezésnél és az öblítésnél – a többi munkát úgyis a szappan végzi. A toalett tartályába elhelyezett 1 literes, megtöltött palack is vizet spórol a háztartásnak.

Fogyasszunk kevesebb húst

A föld népessége és az emberek húsfogyasztási szokása is rohamos mértékben növekszik, ami hosszá távon nem fenntartható. Az állattenyésztés egy év alatt annyi üvegházhatású gáz kibocsátával jár, mint az összes földi és légiközlekedési eszköz által kibocsátott szennyezés. Egy kilogramm sertéshús előállításához 6000 liter ivóvízre van szükség és ugyanez a mennyiség 50 kilométer autózásnyi széndioxid-kibocsátással jár. Ehhez még hozzá tartozik, hogy a termőföldeken kevesebb az emberi fogyasztásra előállított mezőgazdasági termény, mint a tenyésztett állatok takarmányának szánt gabona. Tehát a húsfogyasztás csökkentésével nagyon sokat tehetünk a környezet védelméért.

Vásároljunk tudatosan

Az interneten, az utcán, a tv-ben folyamatosan tolják az arcunkba a reklámokat. Egy dezodor miatt az összes nőt megkaphatjuk, egy fejfájáscsillapító gyógyszer nem csak a fájdalmat mulasztja el, hanem megoldja a családi konfliktusokat is, egy új ruha megvásárlásával pedig álmaink munkáját kapjuk meg.

Legalábbis ezt próbálják a marketingesen elhitetni velünk, azonban mi ennél okosabbak vagyunk. Persze mindenkivel előfordul, hogy hirtelen felindulásból megveszi, amit éppen meglát a boltban. A legjobb, ha listával indulunk az üzletbe és csak azokat a termékeket vesszük meg, amelyekre valóban szükségünk van. Ehhez otthon folyamatosan írnunk kell, hogy mi fogyott el, mit szeretnénk főzni, ahhoz milyen összetevőkre van szükségünk, tudatosítanunk kell, hogy milyen időtávra vásárolunk.

Ha még több praktikus ötletre vagy kíváncsi, amivel környezettudatosabban élhetsz, olvasd el az eredeti cikket is az Ökopolisz Alapítvány oldalán. 

Nyitókép: Pixabay