Az amerikai törvényhozás két házának együttes ülésén a tagállamokból érkező elektori szavazatok megszámlálásával kezdődött meg a demokrata Joe Biden győzelmével zárult elnökválasztás végeredményének szentesítése. Ennek kapcsán a washingtoni Capitolium épületénél Trump hívei tüntetést tartottak, amin maga a leköszönő elnök is felszólalt.

Donald Trump arról beszélt, hogy soha nem fogják feladni és elismerni a vereséget, illetve bírálta a republikánusokat, saját alelnökét, Mike Pence-t és nagyjából mindenkit, aki elfogadta Biden győzelmét.

A tüntetés során végül elhatalmasodtak az indulatok, többen megrohamozták a kongresszusnak helyt adó Capitolium épületét. Összecsapásokra is sor került, de a rendőrség nem tudta megakadályozni, hogy a tüntetők bejussanak az épületbe, amit így jobb híján a rendőrség lezárt. A több száz tüntetővel szemben könnygázt is bevetettek.

A CNN azt írja, hogy Pence-t kimenekítették az épületből, Kamala Harrist, Biden leendő alelnökét pedig szintén biztonságba kellett helyezni. A képviselők a helyszíni jelentések szerint gázmaszkokat kaptak, az üléstermet pedig kiürítették. A CNN magyar idő szerint este fél tíz után végül arról írt, hogy a szenátus ülésterméből kivezették a tüntetőket, a képviselőházéról azonban nem nyilatkoztak.

A rendőrökkel való összecsapás az épületen belül is folytatódott, az AP hírügynökség híre szerint egy nőt tisztázatlan körülmények között mellbe lőttek. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, és közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani.

Muriel Bowser, Washington demokrata polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke és Bowser a nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben.

Donald Trump is megszólalt a példátlan botrány kapcsán, Twitter-üzenetében arra szólította fel támogatóit, hogy békésen tüntessenek.