Mike Pence leköszönő alelnök hitelesítette a megszámolt elektori szavazatokat és bejelentette, Joe Biden nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.

Ahogy előző cikkünkben is megírtuk, a washingtoni Capitolium épületénél Trump hívei tüntetést tartottak, amin maga a leköszönő elnök is felszólalt. Ezt követően a több ezres, felhergelt tömegből pár százan megrohamozták a Capitolium épületét.

Megrohamozták a washingtoni törvényhozás épületét Trump hívei

Az ülést felfüggesztették, az épületet lezárták, bent pedig dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között. Az eseménysorozatban négyen vesztették életüket, és 14 rendőr sebesült meg.

Trump online videóüzenetben reagált az eseményekre, arra kérte a Capitoliumot megostromló tüntetőket, hogy menjenek haza békében, emellett ismét alaptalanul elcsalt választásról beszélt.

Később a Twitter törölte Trump videóját és 12 órára felfüggesztette a volt elnök fiókját. Az említett videót a Youtube és Facebook is eltávolította, utóbbi 24 órára kizárta Trumpot a fiókjából.

Biden beiktatási ceremóniájára január 20-án kerül sor Washingtonban. A hitelesítés után Donald Trump közleményt adott ki, amiben azt állította, hogy „véget ért a legnagyszerűbb első elnöki ciklus az elnökök történetében”.

Bár Trump továbbra is azt mondja, nem adja fel a harcot, a Capitolium épületénél történt események hatására árnyalt a kommunikációján:

„Bár semennyire nem értek egyet a választás végeredményével, a tények pedig engem igazolnak, január 20-án a szabályok szerinti hatalomátadás jön majd” – áll közleményében.