Előző írásomban a kevésbé ismert kerti zsázsát mutattam be abból a célból, hogy napjaink szürkeségét, és a téli vitaminhiányt legyőzzük. Most egy közismert és szeretett, sokat használt zöldfűszert ajánlok konyhaablakunk színesítésére.

A közkedvelt metélőhagymát (Allium schoenoprasum) a legtöbben csak a kissé nehézkesen kiejthető snidling néven emlegetjük. Népszerűségét a nevének változatossága is jól mutatja: pázsithagyma, pázsitfű, metélőhagyma, snidling vagy snittling. Ez a legkisebb méretű hagymaforma kertünkben a tavasz első hírnökeivel együtt kezd el zöldellni, és kínálja magát fogyasztásra. Mi ezt a korai időszakot is megelőzhetjük, ha ládában vagy cserépben már év elején elültetjük az apró magokat.

Hazánk minden zugában elterjedt, évelő növényünk a Földközi-tenger vidékéről származik. Formáját tekintve a hagymája nagyon aprócska, fehér. Levelei karcsúak, henger alakúak, vagyis belül üregesek. Virágai rózsaszínűek, némi lilába fordulva. Magja aprócska, fekete színű. A kifejlett példányok sem nőnek 20-50 cm-nél magasabbra.

Kertbe, melegágyba március elején ültessük. Cserépben természetesen korábban is, akár egész télen át nevelhetünk snidlinget. Mindegyik esetben fontos, hogy szereti és elvárja a csomóban történő ültetést. Csírázás idején víz és tápanyagigényes. Megfelelő körülmények között 3-4 héten belül kicsírázik és gyors növekedésnek indul.

A metélőhagyma évelő növény, hogy a kerti élettartamát megnöveljük, jó ha háromévenként új helyre telepítjük. A áttelepítéskor ügyeljünk arra, hogy csomókban történjen az átültetés. Sok gondozást nem igényel, védjük a gyomoktól és száraz időben juttassunk számára elegendő vizet.

Legelterjedtebb fogyasztási formája a a friss zöldje, amelynek begyűjtését a növény védelme érdekében ollóval, minél mélyebb vágással végezzük. Így tud ugyanis a lomb újra fejlődni, hogy akár egy télen három-négy alkalommal is learathassuk a „vetésünket”.

A tavasz előrehaladtával megjelennek a virágai, amelyek szintén fogyaszthatóak és üde, enyhe hagyma ízükkel, szépséges színükkel rendkívül ízletesek, mutatósak!

A snidling élettani hatásáról se feledkezzünk meg. Sok illóolaj található benne. A levelek antioxidáns tartalma kiváló. C és A-vitaminban gazdag, valamint sok vasat, kálciumot tartalmaz. De fellelhető még benne folsav és kálium is. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az enyhe torokfájásunkat is gyógyíthatjuk vele. Fogyasztása frissen ajánlott. Sajnos a levágott metélőhagyma gyorsan fonnyad és hamar veszít élvezeti értékéből. Szárított formában viszont nagyon jól tárolható. Felhasználáskor felveszi az étel nedvesség tartalmát, és újra élvezhetővé válik.

A frissen vágott metélőhagymának erős az aromája. Főzni nem ajánlott, legcélszerűbb közvetlenül tálalás előtt adni az ételhez. Ízesítésre és díszítésre egyaránt alkalmas. Gyerekeknél használjuk ki étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatását. Diétás ételek fontos fűszernövénye.

Szendvicsek mellett előszeretettel ízesítik vele a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, túrókat, sajtokat. Mindezek mellett felhasználhatjuk halételek és mártásokat ízesítésére.

Forrás: wellandfit.hu, balintgazda.hu, wikipedia.org, mindmegette.hu

Fotó: pixabay