Szombaton számoltunk be arról, hogy a városvezetés december végén 25 millió forintot költött el pécsi sportegyesületekre. Habár jogosan merül fel a kérdés, hogy a jelenlegi nehéz gazdaságihelyzetben, ez a prioritás, vagy sem, kérdéseinkre válaszolt a városvezetés, melyeket változtatások nélkül közlünk.

– Mi alapján lettek kiválasztva a sportegyesületek, és miért szinte csak ugyanazok az egyesületek kaptak támogatást, akik nyáron is?

– A sportszervezetektől beérkezett igények alapján a pécsi önkormányzat elsősorban azoknak az egyesületeknek nyújtott támogatást, amelyeknek a koronavírus-járvány miatt a rendezvényeik elmaradtak és emiatt úgy kerültek nehéz gazdasági helyzetbe, hogy a kieső bevételeiket más forrásból, például TAO-támogatásból nem tudták részben, vagy egészében pótolni. A pécsi önkormányzat átalakította a sporttámogatásait: a nagy sportegyesületek döntő többsége, amelyek lehívhatnak TAO-támogatásokat, az önkormányzattól felével, vagy kétharmadával kevesebb támogatást kapnak, a kisebb, egyéb forrásból további támogatásokhoz nehezen jutó egyesületek viszont arányaiban magasabb támogatáshoz jutottak. A pécsi önkormányzat szoros gazdálkodásának jele, hogy minden eddiginél alacsonyabb összeget, összesen 82,5 millió forintot fordított 2019-ben a sportszervezetek támogatására.

– Milyen keretből kapják a támogatást?

– A támogatást a város sporttámogatási keretéből kapták a szervezetek. A 2019-es keret felosztása a járvány miatt év közben megakadt, a maradék összeg egy részéről született döntés decemberben. Egy kisebb maradvány felhasználásáról még idén születhet majd döntés.

– Mire költhetik a támogatást a sportegyesületek? A városvezetés milyen befektetés arányos megtérülést vár az invesztálástól?

– A sporttámogatási keretből kapott támogatást a sportszervezetek a működésükre költhetik. Ettől a támogatástól azt várjuk, hogy a sportszervezetek megőrzik működőképességüket, és a járvány elmúltával újra számos pécsi fiatalnak biztosíthatnak sportolási lehetőséget, hozzájárulva ezzel egészségük megóvásához.

– A 46 milliós árbevétellel rendelkező RM Service Kft. miért kapott kétszer is öt millió forintot a pécsi adófizetők pénzéből

– Az autósporttal foglalkozó szervezet idén a neves pécsi versenyző, Ranga László halálának 20 éves jubileumára készül, ehhez a megemlékezéshez nyújtott támogatást az önkormányzat.

– A milliárdos állami támogatásokkal rendelkező PVSK miért kapott kétszer is több millió forintot a városi vezetéstől?

– Az önkormányzat 2019-ben arra számított, hogy a nagy pécsi sportszervezetek közvetlen kormányzati működési támogatást kapnak, az erről szóló, már előkészített kormánydöntés azonban a járvány miatt mindeddig nem született meg. Emiatt kellett év végén átértékelni az önkormányzat sporttámogatásait. A PVSK esetében azért döntöttünk a támogatásról, mert a város legnagyobb, utánpótlásnevelésre szakosodott egyesületének több olyan szakosztálya is nehéz helyzetbe került, amelyek a TAO-támogatásokból nem részesülhetnek.