Mint ahogy arról már mi is beszámoltunk, egyre inkább úgy fest, hogy jelentős átalakítások várnak a Pécsi Tudományegyetemre, könnyen lehet, hogy más magyarországi egyetemekhez hasonlóan, a pécsi is NER-közeli alapítvány kezébe kerülhet. Erről már a PTE dolgozói, és az előző nap, a hallgatói is kaptak tájékoztatást, e-mailben. Egyelőre még nincs biztos döntés, de látva más példákat, aligha elkerülhető, hogy a Pécsi Tudományegyetem is elveszítse a még meglévő autonómiáját. Éppen ezért hoztak létre – vélhetően egyetemi hallgatók és/vagy oktatók – egy Free PTE elnevezésű Facebook oldalt. Egyetlen nap leforgása alatt, félezernél is több követője lett az oldalnak, és ahogy magukról írják

„A PTE olyan tanulóinak összefogása, akik kiállnak a szabad felsőoktatás mellett és elutasítják az alapítványi fenntartású intézményi modell kialakítását.”

Az első – és szerda estig egyetlen – bejegyzésük is ehhez a témához köthető. Íme:

„Ma reggel a Pécsi Tudományegyetem diákjai is megkapták azt a tájékoztatót, amiben az alapítványi formára való átállással kapcsolatos fejleményeket közölte az egyetem vezetése. Az emailben még az “esetleges” szó szerepel, de valljuk be: több, mint valószínű, hogy egyetemünkön is be fog következni a modellváltás.

Ez a Facebook oldal azért jött létre, hogy összehozza azokat a PTE olyan egyetemi polgárait, akik nem értenek egyet az országszerte több egyetemet fenyegető átállással. Célunk, hogy a lehető legtöbbet megtegyük annak érdekében, hogy intézményünk demokratikus keretek között működhessen. Politikai ideológiáktól és pártoktól elhatárolódva csak ennyit szeretnénk: szabad ország, szabad egyetem!

Köszönjük a sok kedvelést, hamarosan újra jelentkezünk!”

Hogy mi a pontos céljuk, és várható-e hasonló tüntetéshullám, mint ami például az SZFE-t kísérte az őszi hónapokban, azt egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre a pécsi közélet legérdekesebb, legjelentősebb ügye lehet a PTE átalakítása.