Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Ausztriában egy nő önkényesen kinyitotta a kávézóját, ám úgy fest nem ő az egyetlen fecske, akinek elege van az európai kormányok szigorú intézkedéseivel: Lengyelország és Ausztria számos vendéglátóhelye, fodrász üzlete, vállalkozása nyitott, vagy tervez kinyitni, a tiltás ellenére is. Ráadásul a kezdeményezésnek már magyarországi képviselői is vannak.

Lengyelországban és Ausztriában is széles társadalmi támogatást élveznek azok a vállalkozások, akik saját és családjuk megélhetése érdekében újra kinyitnak, és bár egy-egy esetet még tud kezelni a kormányzat, de aligha valószínű, hogy több tízezer embert büntetnének meg.

Itthon Tömeges Üzletnyitás névvel indult el egy Facebook oldal, ahogy ők írják

„Lengyelországban és Ausztriában is vendéglők, szállodák, sportpályák, fodrászok, kozmetikusok, éttermek, edzőtermek egyszerre jelezték, hogy elegük van a Lockdown-ból.

Mi is nyissunk ki Január 25-én!

Családok százezrei, emberek milliói mentek tönkre az üzleteket ellehetetlenítő bezárási rendeletek és kijárási korlátozások miatt. Sajnos, ha most nem lépünk, akkor az adófizetői pénzekkel kitömött állam-közeli „vállalkozók” fogják a csődszélére került vállalkozásokat felvásárolni.

Ha azonban lengyel és osztrák testvéreinkhez hasonlóan mi is több ezren nyitjuk meg üzleteinket, az állami szervek nem fogják megkockáztatni, hogy mindegyiket megbüntessék. Ehhez több ezer tagra van szükségünk!”

Lengyelországban és Ausztriában is azt ígérik a vállalkozók, hogy hogy a szigorú egészségügyi szabályok betartásával vigyáznak vendégeik, ügyfeleik biztonságára. Közölték, hogy szerintük „mindenkinek joga van a munkához, mindenkinek van családja, szerettei, akiket el kell tartania és akikért felelős”.

Nálunk tehát a felhívás alapján január 25-én nyithatnának ki újfent a vendéglátóhelyek, amennyiben a lengyel és osztrák példát követve, szembe mennek a kormányzati intézkedésekkel.