Lengyelország és Ausztria után, újabb európai országban elégelték meg a vendéglátósok, hogy lassan, de biztosan csődbe mennek, péntek este 6-tól vendéglők, kocsmák, kávézók ezrei nyitott ki Olaszország szerte. Helyi információk alapján 50,000-nél is több vállalkozó csatlakozott a kezdeményezéshez, aminek a neve „lop apro” azaz „én kinyitok”. Az olasz vállalkozók már nem hisznek a kormány ígéreteinek.

 Én kinyitok és csatlakozom a mozgalomhoz – mondja Maurizio Porta, a torinói Blues Cafe tulajdonosa egy videóban –, mert a kormány támogatása sajnos nem elég, ennünk pedig kell. Nem lopok, csak dolgozni szeretnék, ahogy a képviselőház előtt a politikusok köré zsúfolódó újságírók is teszik. A vírus nem attól terjed, hogy most kinyitunk, hiszen három hónapja zárva vagyunk, és továbbra is jelen van. A szabályokat természetesen betartjuk, viszont enni szeretnénk a családommal, és a költségeinket is fizetni kell, például a pénztárgépét, aminek használatára az állam kötelez, és amit sajnos nem dolgozva nem tudok fizetni.

Ilyen kezdeményezés Magyarországon is indult, hazánkban a nyitást január 25-re tervezik azok a vállalkozók, akik csatlakoznak az újra nyitáshoz.

Az újranyitók természetesen tisztában vannak azzal, hogy a büntetést reszkírozzák: az egyik vendéglős szerint ez 280 euró, de ennek dacára a nyitás és a tiltakozás mellett kardoskodnak. Azok az éttermek, amelyek részt vesznek ebben, honlapjukon az #Io apro hashtaggel jelzik bátorságukat. A legtöbben Emilia Romagna, Marche, Lombardia és Toscana régióban csatlakoztak.