Mark Schmidt német orvost a müncheni bíróság 4 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte pénteken, Schmidt központi figurája volt egy dopping hálózatnak.

2015 óta Németországban bűncselekménynek számít a doppingszerek használata. A hatóságok nagy erőkkel kezdtél meg a harcot az illegális teljesítmény fokozókat használó és terjesztő sportolókkal és orvosokkal szemben.

A rendőrség 2019-ben a seefeldi sífutó világbajnokságon tartott razziája során tetten érték Max Hauk sífutót, a sportoló éppen egy zsák vért ömlesztett vissza magának. A nyomozás során eljutottak Schmidthez is, akinek vallomásából kiderült, hogy több sífutóval, úszóval, focistával és kerékpárossal is kapcsolatban állt.

Az ügyben érintett 21 sportoló, akiket vérdopping használatával gyanúsítanak. Két további vádlottat 2 év 4 hónap és 1 év 4 hónap börtönbüntetésre ítéltek. Egyikőjük feladata volt a doppingszerek kézbesítése az atléták számára. A készítmények ára 200 euró (nagyjából 64 ezer Forint) volt.

Schmidtet a bíróság 24 rendbeli doppingszer használatának és két rendbeli tiltott gyógyszer használatának vádjában találta bűnösnek.

A vérdopping lényege, hogy a sportolók korábban levett saját (autológ) vagy másik ember vérét (homológ) kapják meg verseny előtt. Ennek hatására a szervezetükben megnő a vörösvérsejtek száma, így javul a vérük oxigénfelvevő képessége. Ezzel megnövekszik a teljesítmény és később jelenteknek a fáradás és kimerülés hatásai. Egyes tanulmányok szerint ezzel akár 50 százalékos teljesítmény növekedés is elérhető.

A vérdoppingot kiszűrése nem egyszerű. Mivel a vörösvérsejtek számának növelése természetes, legális úton is elérhető, például magaslati edzéssel. 1500 méter magasság felett a levegő alacsony oxigén tartalma és az alacsony légnyomás miatt a szervezet serkenti a vörösvérsejt képződést. Ezzel a módszerrel nem érhető el akkora és olyan gyors teljesítmény növekedés, mint a vérdopping esetében.

A vérdopping használata nem veszélytelen, mivel a vér besűrűsödésével jár, ami vérrögképződéshez és akár halálhoz is vezethet.

Kiemelt kép Donald Tong fotója a Pexels oldaláról.