Dr. Keresztes László Lóránt az LMP – Magyarország Zöld Pártjának frakcióvezetője tartott online sajtótájékoztatót. A pécsi országgyűlési képviselő az egyetemi modellváltásról beszélt, mint ismert a kormány több magyarországi egyetemet szeretne átalakítani alapítványi formába, köztük a Pécsi Tudományegyetemet is.

„Pécsiként pontosan tudjuk, hogy mekkora jelentőséggel bír a PTE a városban, a megyében, de még a régióban is, gyakorlatilag város a városban.” – folytatta Keresztes.

A központi egyetemi funkciók mellett a város kulturális és tudományos életének is szerves része, ráadásul gazdasági szempontból is a legfontosabb intézményről beszélünk, hiszen óriási a gazdasági ereje, és messze a legnagyobb foglalkoztató a régióban. Az LMP képviselője éppen ezért úgy gondolja, hogy az egész város szempontjából fontos, hogy mi lesz az egyetem sorsa.

Éppen ezért tartja döbbenetesnek, hogy a kormány ezt a modellváltást kiterjeszti a vidéki nagy egyetemekre, rohamtempóban, érdemi garanciák nélkül. 2020 tavaszán Bódis József az egyetemi volt rektora még azt mondta Keresztesnek, hogy a nagy, regionálisközpontoknak számító egyetemek esetén nagyon megfontoltan, csak a későbbiekben fogják javasolni az esetleges modellváltást, ám ehhez képest nem így történt, véli a pécsi országgyűlési képviselő.

Pozitív tapasztalatok nélkül erőltetik rá a modellváltást az egyetemre, és bár az ITM ígérete az volt, hogy csak az egyetemi döntések értelmében történhet meg, de a minisztérium ezt a folyamatot már kész tényként kezelik. Ráadásul a korábbi kiszervezések során, mindenhol csökkent az egyetemi autonómia, hiszen olyan alapítványokhoz szervezik ki a teljes egyetemi vagyont, és az egyetemi fenntartást, ahová fideszes kádereket ültettek. Keresztes szerint nincs garancia arra, hogy az egyetemi szenátusnak érdemi jogköre marad az átalakítás után. Ezen kívül munkajogi, munkavállalói kérdések és kritikák is felmerültek, a PDSZ alapos kritikát fogalmazott meg, ami a munkajogokat sértő folyamatokat nevezett meg. Olyan rendszer alakulhat ki, ahol a döntéshozók kényük-kedvük szerint rúghatnak ki bárkit, és nevezhetnek ki politikailag megbízható embereket fontos vezetői pozícióba. Ez elfogadhatatlan, tette hozzá Keresztes.

Az LMP nem fogja tétlenül nézni a modellváltást, ilyen feltételek mellett elutasítják a kiszervezést, éppen ezért egy online petíciót indítanak el, hogy a városban és a megyében élők is ki tudják fejezni a véleményüket. – folytatta Keresztes.

Elutasítják a modellváltást, elutasítják a megszorításokat, és követelik, hogy adják vissza az elvont forrásokat. Továbbá elutasítják az egyetem autonómiájának csökkenését, és követelik a kormánytól, hogy a megalázóan alacsony oktatói és kutatóibéreket érdemben rendezzék. Továbbá azt is elutasítják, hogy a PTE kiszervezését, annak vagyonával és vezetésével együtt fideszes káderek által vezetett alapítvány kapja meg.

A Pécsi Tudományegyetem egységét meg kell őrizni, éppen ezért Keresztesék minden olyan lépést elutasítanak, mint amilyen az orvosikar esetleges elvétele lenne.

Az LMP elvárja azt, hogy a város fideszes politikusai, mint amilyen Hoppál Péter és a városi közgyűlésben helyet foglaló politikusok álljanak ki a PTE mellett, szóljanak fel az ügyben, és tegyék világossá, hogy mi az álláspontjuk az üggyel kapcsolatban. Keresztes szerint Hoppál sokszor árulta már el Pécset, itt az ideje, hogy törlesszen ebből valamit, és ő is kiálljon a Pécsi Tudományegyetem mellett. – zárta szavait Keresztes László Lóránt, országgyűlési képviselő.