Az egyetemi modellváltással kapcsolatosan ezúttal Dr. Mellár Tamás országgyűlési képviselő, közgazdász professzor fejtette ki a véleményét. Dr. Keresztes László Lóránthoz hasonlóan ő is tiltakozik ellene, és minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza ezt a folyamatot. Mutatjuk képviselő úr közleményét!

„Nyilatkozat a PTE modellváltásának ügyében

Az Orbán-kormány –– kihasználva a vírusjárvány okozta rendkívüli állapotot –– rohamtempóban akarja megvalósítani az állami egyetemek modellváltását, alapítványi formába való átalakítását. A tervezett átalakítás durva támadás az egyetemi autonómia ellen, megfosztva az egyetemi oktatókat és hallgatókat az alapvető jogaiktól, és minden hatalmat annak a kuratóriumnak a kezébe ad, amelynek tagjait Orbán minisztere nevezi ki, örök időkre.

Tiltakozom ez ellen a durva beavatkozás ellen, és minden erőmmel azon leszek, hogy ne valósuljon meg a tervbe vett átalakítás. A Pécsi Tudományegyetem szenátusát pedig arra kérem, hogy ne szavazza meg a modellváltást. Tudom, hogy ez nem fogja megakadályozni Orbánékat abban, hogy egyetemromboló alantas tervüket megvalósítsák, de ellenállásukkal életben tarthatják azt a reményt, hogy a demokrácia ügye nem veszett el örökre, az egyetemi polgárság nem hódol be az autokratikus hatalomnak.

Dr. Mellár Tamás országgyűlési képviselő, a PTE Közgazdasági Karának volt diákja és oktatója”