Folytatódik a pécsi fényképészeket bemutató sorozatunk. Ez két szempontból is jó: megismerhetjük Pécs kedvelt fotósait, és csodálatos, már-már bámulatos fényképeket nézegethetünk. Sorozatunk előző részeit ITT és ITT találja meg, ezúttal pedig Krizmanics Zoltán volt a vendégünk, aki lenyűgöző képekkel ajándékozott meg minket!

– Mióta foglalkozik fényképezéssel? Autodidakta módon tanult, vagy esetleg iskolában, valamilyen képzésen sajátította el a tudást?

– Gyermekkoromban kaptam az első filmes fényképezőmet, mit sem tudva a fotózásról csak kattintgattam. Később mikor megjelentek a digitális kompakt gépek már jobban tetszett a dolog mivel láthattuk rögtön, hogy mit fotóztunk. De igazából komolyabban 2015 óta foglalkozom fotózással tükörreflexes gépekkel, ez persze már teljesen más világ lett. Soha nem tanultam iskolában a fényképezést, autodidakta módon szereztem minden tudásom.

– Mely témák állnak a legközelebb Önhöz? Bevallom, nézegettem a profilját, és nehéz megmondani, úgy fest, több területen is otthonosan mozog.

– Nagyon szeretem a városfotókat, Pécs nevezetességeit főleg éjszaka lefényképezni. Ezeket a fotókat meg is osztom rendszeresen Pécsi fotós csoportokban. Szeretem a természet és tájfotózást. De az asztro-tájfotózás a legkedveltebb témám, amit mindennél jobban szeretek:

Lefényképezni a csillagos eget a tejutat szebbnél szebb tájakon.

– Önnek személy szerint, fényképezés szempontjából melyik a kedvenc helye Pécsen és/vagy Baranya megyében?

– Pécsett szebbnél szebb helyek és épületek találhatók. A belváros terei utcái, a Mecsek gyönyörű sétányai. Nem is lehet ezekből kedvencet választani, mindet imádom. De amikor csak tehetem, a város fényétől messze kint fotózom a számomra lenyűgöző csillagos eget.

– Van olyan, személyes fényképe, amit a legjobbnak tart?

– Egy fényképésznek szerintem nagyon nehéz kiválasztani a legjobb fotót a sajátjaiból, minden fotó egy pillanat egy történet része, De azért vannak kimondott kedvenceim főleg az éjszakai fotókból.