Az esetleges modellváltással kapcsolatosan feltűnő volt sokáig, hogy az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) és a karok Hallgatói Önkormányzatai (HÖK) mély hallgatásban volt. Az SZFE-n például részben a HÖK szervezte az ellenállást, addig a Pécsi Tudományegyetemen néma csend kísérelte a híreket a hallgatók által választott képviselők részéről. Egészen az elmúlt egy-két napig egyáltalán nem számoltak be semmilyen hírről az esetleges átalakulással kapcsolatosan, majd egy tessék-lássék, nesze semmi, fogd meg jó közleményt sikerült kiadniuk. Ráadásul látszólag a Free PTE nevű oldallal és üzemeltetőivel sem dolgoznak együtt, nem segítik őket, az üzeneteiket nem terjesztik. Az egyetemisták pedig finoman szólva is bosszúsak a HÖK tevékenysége miatt, ennek pedig bőven hangot is adnak. Mutatjuk a Free PTE közleményét, és néhány kommentet.

De az EHÖK és a Pécsi Bölcsész nevű oldalak alatt is sokan adtak hangot nem tetszésüknek.

Próbáltuk elérni Koltai Arnoldot az EHÖK elnökét, de interjú-kérelemmel a BTK HÖK elnökségét is kerestük: ők ugyanis a keddi kari tanácson a modellváltás mellett szavaztak. Szerettük volna megtudni, hogy miért döntöttek így. Egy biztos, a kommunikáció egységes a HÖK-ösök között.

Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik kíváncsiak lennének azon személyek véleményére, akik elviekben a hallgatókat és az ő érdekeiket képviselik, Nemes Balázs a Momentum pécsi elnöke is kereste Koltait, nem sok sikerrel, az ő megkeresésére sem válaszoltak.

Most itt tartunk: huszonezer pécsi egyetemista él teljes bizonytalanságban, és fogalmuk sincs arra, hogy a HÖK elnökének, tisztségviselőinek mi az álláspontja az ügyben, kiket képviselnek, mit szeretnének, miként kívánják eljuttatni az egyetemisták hangját a döntéshozókhoz, hogyan kívánják az érdekeiket képviselni. Nem a sajátjukat, hanem a hallgatókét. Mert végtére is ez lenne a dolguk.