Péterffy Attila Pécs polgármestere a rendkívüli jogrendet kihasználva, saját hatáskörében döntött arról, hogy a korábban cégvezetéstől is eltiltott Nyőgéri Lajost alpolgármesternek nevezze ki. Habár több városvezető frakció is felháborodott a döntésen (Momentum, DK, Párbeszéd), az ügynek jogi aggályai is lettek. Ugyanis bár döntéseket hozhat a polgármester, de csak olyat, ami szoros összefüggésben van a vírus elleni védekezésben. Nyőgéri kinevezése pedig nem biztos, hogy ilyen. Éppen ezért indult törvényességi vizsgálat az ügyben.

A kormányhivatal még decemberben írta, hogy

„A Baranya Megyei Kormányhivatal Pécs Megyei Jogú Város polgármestere Nyőgéri Lajos alpolgármesterré történő megválasztásáról és illetményének, költségtérítésének megállapításáról szóló 284/2020. (XII.10.) számú határozatának jogszerűségét hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálja, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket.“

Információink szerint ez folyamatban van.

A városvezetés szeretné a közgyűléssel is elfogadtatni Nyőgéri kinevezését, kvázi legitimálni azt, de ez nem lesz egyszerű falat Péterffyék számára. Információink szerint sem a DK, sem a Momentum nem támogatja azt, de vélhetően az LMP és a Fidesz-KDNP-ÖPE képviselők is nemmel fognak szavazni. Az alpolgármesteri kinevezés minősített többséget igényel, Péterffy egyelőre biztosan csak a Jobbik és az MSZP frakcióira számíthat.

Mi lesz ennek a vége?

Ezt egyelőre nehéz megmondani. Nem elképzelhetetlen, hogy a háttérben születnek olyan alkuk, hogy végül elegendő képviselő szavazzon igennel, Nyőgérire, habár ehhez a 26 fős testületből legalább 14 emberre van szükség. Péterffy mellett, mögött áll a négy MSZP-s képviselő (Nyőgéri, Csaba, Schmuck, Sík), a három Jobbikos (Fogarasi, Fürj, Hencsei), és a Párbeszédből való kilépése után könnyen lehet, hogy Ágoston is. Ez még mindig csak kilenc fő, még minimum öt emberre szükség van. Ha Péterffy szeretné, hogy Nyőgéri legyen az új alpolgármestere, muszáj lesz találnia még szövetségeseket, ám nem lesz könnyű dolga. A DK nyilvánvalóan ellenezni fogja, hiszen az „ő” alpolgármesterük helyére kerülne Nyőgéri (kimondva, kimondatlanul, de ez a tény), a Momentum egyelőre ellenezte az új alpolgármester kinevezését, talán a legélesebb közleményt ők adták ki az ügyben, így komoly meglepetés lenne, ha az álláspontjuk megváltozna. Információink szerint Kóbor József az LMP képviselője is nemmel fog voksolni.

Marad a Fidesz?

Nagyon úgy fest, hogy ha Péterffy ragaszkodik Nyőgérihez – és egyelőre úgy látszik ragaszkodik hozzá – akkor a kormánypárti képviselőket kell erről meggyőznie. Hogy ez miként fog zajlani, azt nehéz megmondani, pláne annak fényében, hogy a polgármester nem mindig a legjobb modorban válaszolt a Fidesz képviselőinek a kérdéseire, jelenleg az az általános trend a városvezetés többségénél, hogy pontosan ugyanúgy ignorálják a kormánypárti politikusokat, ahogy az országos politikában a kormánypártiak próbálják ignorálni az ellenzékieket. Ennek függvényében kíváncsian várjuk Péterffy Canossa-járását.