A Portfolio becslése szerint 2020 végén a GDP arányos államadósság meghaladta a 81 százalékot, ami magasabb, mint a 2008-2009-es pénzügyi válságot követő szint. A magyar gazdaság teljesítménye a Pénzügyminisztérium becslése alapján 6,4 százalékot csökkenhet 2020-ban, a költségvetési hiány pedig 8,6 százalékos lehet, igaz olyan adatok is napvilágra kerültek, ami szerint még ennél is magasabb lehet a hiány. Ami értelemszerűen az államadósságot is tovább fogja növelni.

Varga Mihály pénzügyminiszter az Indexnek adott évindító interjúban azt mondta, hogy „a hiány 9 százalék körül várható”, míg az gazdasági visszaesésre pedig szintén 6,4 százalékot mondott.

Mindez elsősorban a koronavírus-járványnak köszönhető, a járvány miatti szigorú le- és bezárások egyetlen év alatt 15,8 százalékkal emelhették meg a bruttó adósságrátát, ennél magasabb GDP-arányos államadósság a rendszerváltás óta csak egyszer volt, 1995-ben. Akkor a KSH szerint 84 százalékos volt az államadósság szintje.

Nem látni a gazdasági visszaesés végét.

Amíg a szigorú intézkedések érvényben vannak, addig vállalkozások tízezrei nem fognak pénzt termelni, ami egyfelől közvetlen bevétel-kiesést jelent az államnak (hiszen nem érkezik befizetés a részükről), másfelől valamilyen módon továbbra is kompenzálni kell a bezárt üzletek tulajdonosait, ami plusz forrásokat von el a költségvetésből.

A járvány okozta adósságemelkedés azt jelenti, hogy az elmúlt nyolc év töretlen adósságcsökkenése tűnt el egyetlen év alatt, és kerültünk a pénzügyiválság körüli éveknél is rosszabb helyzetbe.

Kiemelt fotó: MTI