Dr. Barkóczi Csaba, független, de a Fidesz frakcióját erősítő képviselő volt a vendégünk. Vele beszélgettünk a Mindenki Pécsért Egyesületben tapasztalható belharcról, Bognár Szilvia és Péterffy Attila közötti konfliktusról, Nyőgériről, az MSZP-ről, az egyetemi modellváltásról, és még sok minden másról is.

Forrnak az indulatok a városházán, láthatóan komoly támadások indultak Bognár Szilvia ellen, az MSZP és a Jobbik részéről. Ön ellenzéki képviselőként hogyan látja a jelenlegi szituációt? Felbomolhat a városvezető koalíció? Előfordulhat olyan eshetőség, hogy Önök szövetségeseket találnak más pártok képviselői között, akár a minősített többség érdekében?

– Miközben a baloldali politikusok egymással küzdenek és Péterffy Attila a saját haverjait nevezi ki minden fontosabb pozíció élére, addig Pécs sajnos egyhelyben toporog. A városvezetés összes eredménye eddig egy óriáskerék meg egy vurstli.

December elején még azt mondtam volna, hogy kizárt a szakadás, hiszen minden racionális érv amellett szól, hogy ha kínnal, keservvel is, de egyben tartsák a koalíciójukat legalább 2022-ig. Nyőgérit azonban a többség önszántából láthatóan nem fogja elfogadni alpolgármesteréül, Bognár Szilvia pedig már borítékolhatóan sohasem fog tudni harmonikusan együtt dolgozni a polgármesterrel. Ezért elhúzódó vitára számítok és arra, hogy Péterffy és a szocialisták a színfalak mögött próbálnak majd megszorongatni képviselőket a Momentumból és a DK-ból a „dezertálás” kipréselése végett.

A választói elvárások és az országos pártpolitikai viszonyok miatt jelenleg nem tudok elképzelni szövetséget semelyik városházi formációval, legfeljebb ügyek mentén történő alkalmi technikai együttműködést.

– Ha minden jól megy, és nem ütközik jogi akadályokba, akkor Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezése a közgyűlés elé fog kerülni. Mi az Ön/Önök álláspontja erről? Támogatni fogják a szocialista politikus kinevezését? 

– Már a polgármesteri döntés napján egyértelművé tettük, hogy mi nem támogatjuk Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezését. Magát a személyt sem tartjuk alkalmasnak, annak politikai előélete és üzleti életben viselt ügyei miatt, de eleve a harmadik alpolgármesteri pozíció létrehozását sem érezzük indokoltnak. Arról nem is beszélve, hogy így a négytagú városvezetés három tagja egyértelműen Puch László baranyai oligarcha környezetéből kikerülő szereplő lenne: Péterffy Attila, Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos egyaránt ebbe a körbe tartozik.

– Ön szerint Péterffynek miért van szüksége egy harmadik alpolgármesterre, ráadásul egy olyan személyre, aki a saját szövetségesi számára sem vállalható. Mi lehet az ok, amiért láthatóan ragaszkodik Nyőgérihez? 

– Péterffy Attila és Bognár Szilvia viszonya végérvényesen megromlott és elmérgesedett. Ilyen légkörben a polgármester egy másik alpolgármestert akar helyette. Mivel azonban a legerősebb baloldali párt az alpolgármester-asszonyt delegáló Demokratikus Koalíció, Bognár Szilvia pedig bírja a párt helyi képviselői és tagjai többségének támogatását, ezért nem lehet csak úgy félreállítani. Ebben a rendkívül érzékeny környezetben Péterffy éppen ezért elmozdítani nem merte őt, csak beemelni még valakit mellé harmadik alpolgármesternek és ennek jegyében megfosztani Bognárt érdemi feladatköreitől. Nyőgéri pozícióban tartásához valószínűleg leginkább Tóth Bertalan és Puch László ragaszkodik, Péterffy pedig már úgy van vele, hogy mindegy ki, csak Bognár Szilviával ne kelljen együtt dolgoznia.

Sokszor írtunk már arról, hogy kívülről úgy fest, mintha az MSZP uralná a várost. Minden fontos pozíció hozzájuk került, ráadásul a szocialistákhoz közel álló emberek kerültek a városi cégek élére. A Fideszen belül, hogy látják ezt? Önök számára is érzékelhetőek ezek a trendek? 

– Ez a jelenség rögtön a kezdetektől érzékelhető volt. Péterffy Attila belépőjéből lehetett tudni, hogy szocialista berkekből érkezik, Ruzsa Csaba pedig az EKF projektvezetője volt Tóth Bertalan MSZP elnök (akkori pécsi alpolgármester) jobbkezeként. A PSN Zrt. élére kinevezett Máté János a szocialista városi szócső, a Pécsi Stop tulajdonosa, de a Pécsi Vagyonhasznosító, a Biokom és a Tettye Forrásház új vezetői szintén a párt holdudvarából kerültek ki. Török Ottó városi sportbiztos, pedig az MSZP kormány alatt volt államtitkár, később pedig MSZP-s önkormányzati képviselőjelölt Budapesten. A Városháza hatósági főosztályának mostani vezetője is próbálkozott már szocialista képviselőjelöltként Pécsett, sőt egyesek az új főépítészt is az MSZP érdekköréhez sorolják. Még a Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgató-helyettesének is az egyik szocialista képviselőtársunk lányát tették meg tavaly, de számos kisebb pozíciót is említhetnék. Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezése tehát csak nyilvános megkoronázása volt Pécs MSZP általi elfoglalásának.

Számomra nem kérdés, hogy a Magyar Szocialista Párt tervei szerint Baranya és azon belül Pécs az a hely, ahonnan újra akarják építeni a pártot. Mindent ennek rendelnek alá és ezért aztán gátlástalanul gyűrik maguk alá az egész pécsi önkormányzati infrastrukturális és hivatali rendszert. Kérdés, hogy ezt a szövetségeseik meddig hagyják, de ez inkább országos viszonylatban lesz erőpróba. Ha a központi szintű leosztásban megegyeznek a pártok arról, hogy ez a terület az MSZP érdekszférája, akkor a többi párt helyi sejtjei és városházi frakciói nem tudnak érdemben tenni ez ellen, csak úgy, ha a saját pártjuk országos megállapodásának is keresztbe fekszenek.

Néhány napja írt a volt Zsolnay pályán lévő szemétről és annak elszállításáról. A polgármesteri rendelet értelmében közel 32 millió forintot költ a város erre a projektre. Ez elsőre soknak tűnik. Ön mit gondol erről, illetve sikerült esetleg többet megtudnia az ügyről? 

– Az a véleményem, hogy a közel 32 milliós összeg horribilis ár az elvégzendő munka költségéhez mérten. Ennél is érdekesebb, hogy mivel sok ilyen és ennél ráadásul jobban szem előtt lévő hulladékkal teli terület van a városban, miért épp ezt választották ki, mi vele a céljuk? A telek biztosan jól hasznosítható, hiszen néhány lépés a Zsolnay Negyed és viszonylag közel van a történelmi belváros is. Nem lepődnék meg, ha a drága rendbetételt követően viszonylag olcsón kikerülne a város kezéből és néhány környi adás-vétel után olyan – a szocialista párt körüli – figurák kezére jutna, akik jelenleg is turisztikai üzletágban utaznak a megyében. Ennél is rosszabb lenne, ha a város eladná és utána évekkel később magánkézből venné drágábban vissza, vagy bérelné valamilyen európai uniós beruházás helyszínének kiszemelve. Persze nem tudunk semmi konkrétumot, Péterffy Attila ugyanis kivárta az üggyel az őszi veszélyhelyzet elrendelését és utána egymaga döntött a kérdésben, ráadásul az online konzultációra se hozta be külön napirendi pontként.

– Mint egykori egyetemi polgár, mi a véleménye a PTE esetleges modellváltásáról? Tudom, hogy erre nehéz válaszolni, hiszen Ön is a Fideszhez közeli politikus, de nem tűnik kissé elhamarkodottnak az átalakítás? Hiszen, ha minden a tervek szerint megy, csupán pár hét alatt pont kerülhet az ügy végére. Elég idő ez ahhoz, hogy minden feltételt sikerüljön lefektetni, és minden érintettet meghallgatni az ügyben? 

– Aki ismeri a felsőoktatás működését az tudja, hogy ott a legapróbb változás is konfliktusokkal jár, egy modellváltás pedig különösen. Ennek ellenére úgy látom, hogy több egyetemnek, mint például a budapesti Corvinusnak vagy a gödöllői Szent István Egyetemnek, kimondottan előnyére vált ez a fajta átalakulás. Kívülállóként – 2017 óta ugyanis nem vagyok egyetemi polgár – azonban nem tisztem igazságot tenni ebben a kérdésben.

Amit viszont biztosan elmondhatok és ezt saját tapasztalatból mondom, hogy azok az oktatók, akiket most látok szerepelni a hírekben, hogy leghangosabban kardoskodnak a modellváltás ellen és lépten-nyomon az egyetem autonómiájának és politikasemlegességének sérülését hangoztatják, a mindennapi gyakorlatban egyáltalán nem tartják be az intézmény politikasemlegességére vonatkozó előírásokat és az előadásokon, szemináriumokon, egyetemi rendezvényeken direkt politizálást folytatnak, kormányellenes céllal. Ebben élenjárt a kommunikációs tanszék egyik ismert, a pécsi sajtóban is sokat szereplő médiaügyi megmondóembere is, aki igen aktív szerepet vállal a mostani felhajtásban.

– Péterffyék véleményét tudjuk a kormányzati megszorításokról, Önök nyilván máshogy állnak olyan ügyekhez, mint például az iparűzési adó. Mit vár az ügytől, a kormány fogja kompenzálni Pécset, olyan mértékben, mint például azoknál a városoknál, ahol kormánypárti a polgármester? 

– Azt várom, hogy ez egy átmeneti intézkedés legyen és a járványhelyzet elmúltával az iparűzési adóbevételekről való döntés joga legkésőbb a jövő évben kerüljön vissza a városokhoz. Szerintem pandémia nélkül is jó ötlet a hazai kis- és közepes vállalkozások versenyképeségének segítése adóterheik egy részének elengedésével, de az állam bízza ezt az önkormányzatok belátására, vagy ha akarja segíteni őket, akkor valamelyik állami adónemből engedjen el.

Fontos azonban leszögezni, hogy Péterffy Attilának semmilyen bírálatra nincs alapja az ügyben, hiszen ő még a járványhelyzet előtt minden indok nélkül megfosztotta a Pécs-Vasason és Pécs-Újhegyen működő településrészi önkormányzatokat éves költségvetésüktől, annak érdekében, hogy a Pécs-Vasason helyben nyertes és népszerű Berényi Zoltán jobboldali képviselőtársunkat mozgásterétől elüthesse. Pécs-Újhegyre, ahol ezzel a döntéssel szintén megszűnt a településrészi önkormányzat, és ahol a szocialista Sík László Lajos a képviselő, azonban most kompenzációként alapítványokhoz ömlenek a városi pénzek. Azt viszont, hogy ezek miként hasznosulnak egyelőre nem látom.

Egyébként Péterffy Attila továbbra sem kezdeményezte az egekbe emelt pécsi önkormányzati cégvezetői fizetések csökkentését, a jól fizető új városházi ügyvédi szerződések felmondását és a politikai szövetségeseinek létrehozott alibimunkahelyeket sem szűntette meg. Tehát úgy látszik, az iparűzési adóbevételkiesés ellenére is van még elég pénz a városban…

– A polgármester a pécsma.hu-nak adott interjújában beszélt arról, hogy már csak négy évük maradt arra, amit öt évre terveztek. Ön mit vár a városi vezetéstől a következő négy évben? Képesek lesznek valós teljesítményt lerakni az asztalra? 

– Péterffy Attila rosszul számol, hiszen a számára legjobb kimenetelű forgatókönyv szerint is már csak bő 3,5 éve van polgármesterként. Mivel a városvezető koalíción belüli acsarkodás olyan szintre ért, ahonnan már minden energiát a baloldali koalíció egyben tartására kell fordítani, ezért látványos teljesítményre nem számítok tőlük. Már akkor szerencsénk van, ha ilyen feszült városházi légkör mellett elvegetál Pécs a következő helyhatósági választásig.