„Ha megcsordul a Vince, Tele lesz a pince.”

Baranya megye jelentős bortermelő vidékekkel büszkélkedhet. Márpedig január 22-e, Vince napja, jelentős ünnep a bortermelők, a szőlősgazdák számára. A népszokás úgy tartja, hogy amennyiben Vince napján megenyhül az idő, kisüt a nap, olvad az eresz vagy esik az eső, és az égiek meglocsolják a szőlőtőkéket, akkor azon az őszön bőséges termés várható.

Egy 1799-ben kiadott kalendárium szerint: „Ha szent Vintze napja fénylik, azt mondják a boros gazdák, hogy megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni.” Száz évvel később Siklóson a gazdák már így skandálták a rigmust: „Ha csurog a Vincze, Telik itcze, pincze”.

Ezen a napon a boros gazdák kisietnek a szőlőbe, és árgus szemmel kémlelik az eget. Természetesen mivel egyedül mindez unalmas, többnyire meglátogatják a szomszédokat, hiszen ezen a napon bort kell inni. Márpedig a jó, bor jó társaságban csúszik a legjobban, mellé pedig jóféle étel is dukál. Az enyhe, napos időre, és az ebédre való várakozás közben megvizsgálják a szőlővesszőket.

Általános szokás ezen a napon „vincevesszőt” vágni, azt a meleg szobában vízzel teli edénybe állítani. Ha a vesszők kihajtanak, akkor a rügyek nem fagytak el a tél folyamán. A vessző hajtásain megmutatkozó virágfürtökből pedig a várható termés nagyságára lehet következtetni.

Egy igazán lelkes szőlősgazda azt vallotta, hogy a jó termés érdekében Vince napon sok bort kell inni. A baranyai gazdák hűen a szokásokhoz, az előző években éppen ezért a szőlőkben ülték meg a Vince napot evéssel-ivással, vesszőszenteléssel.

Mohácson például a tavalyi évben is benépesült a Szőlőhegy. A Szent Jakab kápolnában a délelőtti mise után a rendezvénytéren forralt borral és zsíros kenyérrel várták a megjelenteket. Nem maradt el a vesszőszentelés sem. 2021-ben mindezt személyesen sajnos nem követhetjük nyomon, de online formában igen.

Villányban is a jól bevált régi szokás szerint a szőlősgazdák a Vince nap időjárásából, és a metszett „Vince vesszők” állapotából következtettek az őszi szüret mennyiségére. Egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért számos babonás fortélyt is bevettek a jó termés elősegítésére.

Siklóson a korábbi években a bor védőszentjének tartott Szent Vince napján a boros gazdák az időjárásból jósoltak a várható bortermésre, jósolták meg a szüret remélt gazdagságát. Január 22-én Szent Vince-napi vesszőt vágtak, megismerni a várható bortermést.

Kozármislenyben is szokás, hogy a boros gazdák ezen a napon kilátogatnak a szőlőkbe. Megmustrálják egymás szőlővesszejét, megkóstolják egymás borát, közösen főznek. Együtt figyelik, kémlelik az eget, amennyiben nem csordul meg az eresz, akkor vödörből vizet locsolnak a tetőre, hogy csorogjon az eresz. Szokásban van a „vincevessző” vágása is, és a hozzá kapcsolódó őszi termésjóslás.

2021-ben sajnos ezeken a vidám eseményeken személyesen nem vehetünk részt, de reméljük jövőre együtt, közösen mindent bepótolhatunk!

Fotó: pixabay