A pécsi városvezetés is – meglehetősen érdekes módon – költött el 2020-ban több tízmillió forintot sportegyesületek támogatására, most a kormány kontráz rá erre: 2,1 milliárdot, amiből közel 400 milliót kap három pécsi sportcsapat. A PSN Zrt. 5 milliót, a PVSK 150 milliót, a PEAC pedig 210 milliót kap. Mindezt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A sport fontos, ezt senki sem vitatja. De jelen helyzetben valóban az egyébként is kiemelt támogatásokkal rendelkező csapatokat kell tovább patronálni? A városvezetés a PEAC-nak és a PVSK-nak is adott több millió forintot, a több százmilliós állami támogatás mellett. Ennek így mi értelme volt, mi értelme van, és nincs más szektor az országban, ahol nagyobb szükség lenne a pénzre?

Például a vendéglátósoknál, ahol szó szerint a saját- és a családjuk túléléséért küzdenek az emberek?

Miközben a költségvetési hiány soha nem látott mértékű, az államadósság az egekben, vállalkozások tízezrei a csődszélén állnak, akkor tényleg a PEAC vagy a PVSK megsegítése a legfontosabb? Félreértés ne essék, nem tőlük sajnáljuk, de ők az elmúlt években is kaptak, ráadásul nem is keveset.

Ez a pénz nem Orbán Viktortól érkezik, ahogy a város által nyújtott támogatást sem Péterffy Attila adja. Ez a magyar adófizetők pénze, akik nem igen dönthettek arról, hogy sport csapatokat, vagy bajba jutott vendéglátósokat szeretnének megsegíteni.

Úgy látszik, hogy a fontossági sorrend továbbra sem változott. Első a sport, mindenki más csak utánuk.

De azért érdemes lenne kiszámolni, hogy a kormány 400 milliós, és az önkormányzat közel 100 milliós támogatása, amit pécsi sportcsapatok kaptak, hány pécsi vendéglátós számára nyújtott volna támogatást, a legnehezebb hónapokban? Ebből a pénzből hány munkahelyet lehetett volna – valójában- megmenteni?

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán