A járványügyi korlátozások miatt sokan otthoni munkavégzésre, home officera álltak át. Ezzel az első hullám óta sokaknak az otthona, nappalija, konyhája, hálószobája az irodájává vált. A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióba elmondotta, hogy úgy tűnik húsvétig maradnak a korlátozások. Így ez a helyzet úgy tűnik a közeljövőben nem fog változni.

A járvány előtti időszakban is volt példa az otthoni munkavégzésre. Ezt az úgynevezett atipikus munkavégzések közé tartozik. Korábban a munkavállalóknak nagyjából 2 százaléka dolgozott home officeban, többségük csak alkalmilag. A távmunka alapvetően hasznos lehet például gyes-en gyed-en lévő, a munkába visszatérése előtti álló kisgyerekes anyukáknak. A járvány előtt sok munkavállaló csak vágyakozva tekintett nyugati munkatársaira, hogy ők otthonról is dolgozhatnak. A mostani helyzetben azonban sokaknak komoly stresszforrást okoz az otthoni munkavégzés.

Korábban is az Egyesült Államokban volt a legnagyobb a részaránya a home officenak. Munkapszichológiával foglalkozó szakemberek észrevették, hogy a huzamosabb ideig távmunkában dolgozók között megjelent az elidegenedés a munkahelytől, a munkatársaktól. Emiatt sok helyen bevizezették, hogy bizonyos időközönként, hetente vagy kéthetente egy pénteken kötelezően be kell menniük a munkahelyükre. Ezzel csökkent az elidegenedés, és a személye, szociális interakciók következtében nőtt a munkatársak közötti kooperáció és a munkamorál.

Ez a lehetőség nyilván a jelenlegi járványhelyzetben nem kivitelezhető sok munkahelyen. Emellett sok kapcsolatot, legyen az házasságot, párkapcsolatot, vagy lakótársi viszonyt komoly próba elé állította az az új szituáció. A túl sok együtt töltött idő, a folytonosan beszűkült privát szféra rengeteg konfliktus forrása lett.

A munkahely és a magánszféra elválaszthatatlanná válik, így nem lehetséges nem hazavinni a munkát. A munkahelyi stressz így lényegében „beköltözik” a lakásba. Ezzel az otthon nem lesz egy menedék, a pihenés forrása. Erre jó megoldás lehet a lakókörnyezeten belül egy külön területet elszeparálni a munkavégzésre, amennyiben erre van lehetőség.