Az ASMR egy angol mozaikszó, jelentése Autonomous Sensory Meridian Response (magyarul önálló érzéki-idegi reakció). Lényegét tekintve itt olyan videókról van szó, amelyekben különös, finom, gyakran suttogó hangokat generálnak, elsősorban relaxáció, lazulás céljából. A repertoár nagyon széles, egyes videókban csupán tapogatással, szájhangokkal és egyéb audiovizuális effektekkel (triggerekkel) operálnak a készítők, máskor szerepjáték szituációban egy beszélgetőpartner, egy vevő vagy épp egy szépség- esetleg borbélyszalon vendége lehet a videó nézője, mégha csak virtuálisan is. Az ASMR videók megítélése változó, vannak, akik imádják őket, mások nem értik, hogy mit lehet benne szeretni.

Régóta foglalkoztat, hogy mennyi munka van ezekben a videókban, és mi a motivációja annak, hogy valaki ilyen tartalom előállításával kezd el foglalkozni (külföldön vannak, akik megélhetési célból teszik ezt, de itthon ennek nincs realitása).  Ezért felkerestem Petrik Vivient, művésznevén Vivien ASMR-t. Vivien egy éve foglalkozik ASMR videók készítésével, Youtube csatornája pedig immáron meghaladja a 10.000 követőt. Vele beszélgettünk erről a kissé szokatlan, ám sokak számára hasznos műfajról.

Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mivel foglalkozol, és mit csinálsz, amikor nem ASMR videókat készítesz?

Vivien ASMR: Petrik Vivien vagyok, jelenleg egyetemre járok, gazdálkodási és menedzsment szakra. E mellett diákmunkában dolgozom is. Szabadidőben szeretek olvasni, valamint az utóbbi egy évben az ASMR videók készítése lett a hobbim.

Milyen indíttatásból kezdtél el ASMR videókkal foglalkozni?

Vivien ASMR: Arra pontosan nem emlékszem, mikor találtam rá erre az egészre, de arra igen, hogy egy magyar lány – konkrétan Young Mama ASMR – videóit néztem és azt éreztem, hogy végre van valami, ami megnyugtat. Ugyanis korábban az volt az érzésem, hogy mindig nagyon stresszes vagyok, és nagyon nehezen alszom el. Próbálkoztam ennek leküzdésével többféleképpen, például meditációs zenékkel, de nem igazán segített semmi. Később ezekre a videókra próbáltam meg relaxálni, és nagyon sokszor sikerült is elaludnom rajtuk. Tehát mondhatjuk, hogy tudatosan kerestem valami olyan dolgot, ami meg tudna nyugtatni, és ez az ASMR volt. Kezdetben egyébként kizárólag Young Mama Asmr videóit néztem és hallgattam – maradtam a jól beváltnál – azok közül is inkább a roleplay videókat, de aztán elkezdtem más ASMR-osokat is nézni.

A videózást azért kezdtem el, mert kíváncsi voltam, hogy én tudok-e ilyen hatást kiváltani az emberekből, hogy megnyugodjanak a videóimon. Meg ahogy elkezdtem más youtubereket nézni, láttam bennük a kreativitást, hogy ezzel mennyi mindent lehet csinálni. Mindig is kreatív embernek gondoltam magam, de semmiben nem tudtam ezt megmutatni, mert nem tudok rajzolni vagy énekelni. De valamiben meg akartam magam mutatni. Kiskoromban egyébként nagyon szerettem videókat vágni, felvenni, így ez is közrejátszott ebben.

Ha már a megnyugvásról beszélünk: mennyire relaxáló érzés azt hallgatni, ahogy egy flegma könyvesbolti eladó folyamatosan leolt minket? 🙂

Vivien ASMR: Érdekes, mert én például ezen nem tudok relaxálni, de mégis sokan szeretik. Szerintem a szerepjátékos ASMR-oknál az ember nem csak aludni akar, hanem kicsit olyan neki, mint egy film, de fontosak a hangok is, amit a készítő generál. Valamilyen szinten ez is relaxáló hatású, de nem úgy, hogy az ember elalszik rajta, hanem kikapcsolódik, elhagyja azokat a dolgokat, amik aznap történtek vele, csak élvezi a videót és jót nevet rajta.

Körülbelül mennyi időbe telik elkészíteni egy fél órás videót?

Vivien ASMR: Ez sok mindentől függ. Nálam az előkészületek sok időt vesznek igénybe, nincs külön erre a célra alakított stúdióm, itthon csinálom a videókat, mindent elő kell pakolni, el kell rakni a háttérből, gondoskodni kell arról, hogy csend legyen a házban, és nekem is el kell készülnöm.  Maga a fél órás videó jó esetben 40-45 perc alatt elkészül, az elején még több idő volt, de mostanra már gyakorlottabb vagyok. Azon is sok múlik, hogy mennyire zavarnak be a külső hangok. Városokban gyakori probléma, hogy a szomszéd áthallatszik, vagy egy szirénázó mentőautó megy el a közelünkben. Most faluban élek, itt sokkal kevesebb az ilyen zaj, maximum a kutyaugatás zavar néha.  Az utómunkálatok, mint a vágás vagy a feltöltés szintén több mint egy órát vesz igénybe. Összességében egy fél órás videó körülbelül 3-4 óra alatt készül el.

Milyen technika szükséges egy ilyen videó elkészítéséhez és ez mennyibe kerül?

Vivien ASMR: Igazából egy egyszerű telefonnal és fülhallgatóval is el lehet indulni, ez kezdetben elég. Aztán később jobb minőségű anyagok összeállításához szükség lehet egy jobb mikrofonra. Vannak olcsóbb kategóriában lévők is, az első mikrofonomat én például 8-9.000-ért vásároltam meg, de jól működik. Amit most használok, azt használtan 35.000 forintért vettem – amiben a nézőim is sokat segítettek, itt is köszönöm nekik – egyébként újonnan 50.000 forint lett volna. A videók felvételéhez a telefonomat használom. Ezeken kívül kell egy jó számítógép a vágáshoz.

Mi alapján választasz témát a videóidhoz? Inkább a saját ízlésed szerint döntesz vagy a hallgatóid véleményét veszed figyelembe?

Vivien ASMR: Vegyesen, mind a kettőt. De rájöttem, hogy nem az a jó videó készítő, aki olyan tartalmat csinál, amit a néző szeretne, hanem aki rájön, hogy a mi a jó nekik. Eddig az volt a tapasztalatom, hogy amikor kiírtam kérdésnek, hogy milyen videót csináljak – voltak választási lehetőségek – akkor nem azt jelölték meg, amit én gondoltam, hogy az lenne a legjobb, hanem egy másikat, de végül mégis azt szerették jobban, amit én gondoltam és később megcsináltam. De nagyon sokat inspirálódok másoktól is, rengeteg ASMR videót nézek, és ami nekem tetszik, vagy amiről úgy érzem, hogy hatással van rám, azt szívesen megcsinálom én is.

Milyen a viszonyod a többi ASMR csatorna vezetőjével? Van köztetek konkurenciaharc?

Vivien ASMR: Egyáltalán nincs. Elég kicsi ez a közösség és  próbálunk barátok lenni, sőt, egyesek között komoly barátság is kialakult. Karácsonykor például megajándékoztuk egymást, ez is a közösség érdekében történt. Ezzel egyébként támogatjuk is egymást, hiszen ha a nagyobb mennyiségű feliratkozóval rendelkező csatornák megemlítik a kevesebb feliratkozóval rendelkezők nevét, akkor többen megnézik az ő videóját is, ezáltal az ő csatornája is nézettebb lett. Meg eleve azt gondolom, hogy felesleges egymásra konkurenciaként tekinteni, attól, hogy valaki megnézi az én videóimat, még nyugodtan megnézheti másét is, én is van olyan nap, amikor 10 videót végignézek.

Forrás: pixabay.com

Milyen visszajelzéseket, kommenteket szoktál kapni az egyes videók alatt? Inkább pozitívak a visszajelzések vagy negatívak?

Vivien ASMR: Többségében pozitívak, nálam egészen kevés a negatív komment. Ezeket egyébként nem is negatívnak mondanám, hanem inkább értelmetlennek, mert nem negatív kritikát szoktak mondani, hanem például olyanokat, hogy „utállak”. Ezeken csak jót nevetek. Néha vannak, akik azt kérdezik, hogy „ez mi”, olyanok, akik korábban nem találkoztak az ASMR-ral. Nekik el szoktam magyarázni a videók lényegét, és már volt, aki később azt mondta, hogy utánanézett, és már érti.

Mik a jövőbeli terveid az ASMR-ral?

Vivien ASMR: Szeretnék egy videókat is készítő fényképezőgépet beszerezni. Jó az a telefon, amit használok, de a profi ASMR-osokhoz képest kicsit silánynak érzem. Azt gondolom, hogy fontos, hogy folyamatosan fejlődjek, ezért ez a következő cél. Ez sajnos nem olcsó, de teszek félre a havi bevételemből és szerencsére a nézőim is támogatnak. Így remélem, hamarosan meglesz.

Sok sikert kívánok hozzá és köszönöm szépen az interjút!