Pécs telis-tele van kreatív vállalkozókkal, jobbnál-jobb ötletekkel. Ebbe a sorba illik bele a Coloris, ahol az íriszünkről készítenek egészen nagyfelbontású, és bámulatosan jó minőségű képeket. Ajándékötletnek is kiváló, a falon is jól mutathat egy-egy ilyen fotó, de akár medált is csináltathatunk a saját, vagy éppen a kedvesünk szeméről készült fényképből. De hogy jött az ötlet?

Réka és Tomi a Coloris két alapítója és tulajdonosa mesélt erről.

– Berlinben egy művészfesztiválon láttunk hasonló ötletet, amit átalakítottunk a saját szánk íze szerint. Kitaláltuk a megfelelő konstrukciót hozzá, fokozatosan fejlesztgettük a mostani állapotig.

Képkeretbe, nyakláncba is tudjuk tenni a képet, előbbit akár egészen nagy méretben is. Ajándéknak is kiváló ötlet, a párok kifejezetten imádják a párosfotókat.

Azt is megtudtuk tőlük, hogy 2019 nyarán kezdték el ezt a projektet, először Palkonyán a Nyitott Pincék fesztiválon. Tetszett a közönségnek rögtön elsőre, később több nagy fesztiválra is eljutottak, valamint előbb a Szabadság utcában, az elmúlt napoktól kezdve pedig a Kazincy utcában van állandó irodájuk. A Covid alatt plázákat jártak be, feltalálták magukat, gyakorlatilag egy országos turnét csináltak.

– 5 éves kortól tudunk fotózni, gyakorlatilag bármeddig. A fiatalabbakat azért nem, mert nem olyan könnyű szembe nézni a fényképezővel, a legkisebbeknek még elkalandozik a tekintetük. Idősek is szép számmal jönnek, ők – és persze bárki más is – diagnosztika szempontjából is jöhet hozzánk, természetgyógyász segítségével is ki tudjuk elemezni az íriszt, ami számos betegségről árulkodhat.

Az írisz egyedibb, mint az újlenyomatunk, sőt a két szemünk is különbözik. Egy egész univerzum található a szemben, minden szem egyedi, különleges és gyönyörű.

Több fajta csomag közül választhatunk, akár digitális, akár nyomtatott, akár vegyes opciót is kérhetünk, de képet vagy medált is vásárolhatunk. A kisebb nyomtatás gyakorlatilag azonnal kész van, a nagyobbra körülbelül egy órát kell várni, a tinta megszáradása miatt.

– Sokan meglepődnek élőben, hogy először jönnek rá, hogy valójában milyen színű a szemük. A zöld például kékből és sárgából áll össze. Ez lehet az első alkalom, hogy az ember igazán belenézzen a saját szemébe.

Ők voltak az elsők Magyarországon, akik elkezdtek írisz fotózással foglalkozni, valóban egy unikális és már csak a termék miatt is teljesen egyedi dologról van szó. A technikát magam is kipróbáltam, egészen meglepő volt ilyen közelről látni a szememet, a tükörben hiába nézném, ekkora felbontásban, ilyen minőségben képtelen lennék megfigyelni a legapróbb részleteket.

Minden ember egyedi, nagyon ritka egy olyan ajándék, ahol te magad szerepelsz, nagyon sok mindent tudhatunk meg a saját szemünkről és egyben saját magunkról is egy-egy ilyen fénykép után. Több fajta írisz van, mindenkié más, és nem reprodukálható. Korral egyébként világosodik, és egyre több folt lesz rajta – melyek nyilván jelentenek is valamit- érdemes újra és újra képet csinálni róla, és figyelni, hogy velünk együtt miként változik a szemünk. – meséli Réka, aki egyébként grafikus és fényképész. Volt szerencsém nekem is kipróbálni a dolgot és bele nézni a saját szemembe, íme az eredmény:

Ha többet szeretne megtudni róluk akkor itt: https://www.facebook.com/colorisfoto/?ref=page_internal

Itt: https://coloris.hu/

És itt teheti meg: https://www.instagram.com/colorisfoto/