Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat, ezt ítéletben hozták nyilvánosságra – írja a HVG.

A kötelezettségszegési eljárás több, mint 10 éve kezdődött először 2005. január 1-jétől Budapest térségében és a Sajó-völgyben, majd 2011. június 11-től (a 2014-es év kivételével) Pécs térségében volt rendszeresen és tartósan magasabb volt a PM10 részecskék, vagyis a szálló por mennyisége az ajánlott napi határértéknél.

A szálló por magas koncentrációja növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát.

A bírósági ítélet kimondja, hogy: „Magyarország nem teljesítette egyrészt az annak biztosítására vonatkozó kötelezettségét, hogy a
PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák, másrészt az annak biztosítására irányuló kötelezettséget, hogy e határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen”.

A jogsértésre Magyarország a határokon átnyúló szennyezésnek az érintett zónák levegőminőségre gyakorolt hatásával érvelt, azonban a Bíróság szerint ez az érvelés nem helytálló, mivel az uniós jogalkotó az alkalmazandó határértékeket teljes mértékben e körülmény figyelembevételével határozta meg.

Az ügyben magyar civilek és politikusok is megszólaltak és aggodalmukat fejezték ki. Az LMP szerint nem halogatható tovább a légszennyezés csökkentése.

„A szálló por szennyezés nagy részét a helytelen lakossági fűtés okozza, ezért a legfontosabb, hogy a kormány csökkentse az energiaszegénységet új munkahelyek teremtésével és egy átfogó lakásfelújítási programmal. Évi 300 milliárd Ft-ot kellene fordítani szigetelésre, a fűtési rendszerek cseréjére és háztartási megújuló energiára – mindezt úgy, hogy az otthonfelújítási programmal szemben a leginkább rászorulók is igénybe tudják venni. Ezen kívül rövid időn belül be kell tiltani a szén lakossági használatát és a zöldhulladék égetést, vissza kell vonni az ingyenes parkolást és lehetővé kell tenni a dugódíj bevezetését” – javasolta Schmuck Erzsébet, az LMP-Magyarország Zöld Pártja társelnöke szerdai közleményében.  

Fotó: illusztráció/ Pixabay