Ma egy olyan kozármislenyi családi vállalkozáshoz látogattam el, ahol a koronavírus járványt követő korlátozás a tevékenységük minden egyes szegmensét érinti. A Kozármislenybe érkező számára nem tud észrevétlen maradni az Orgona utcai impozáns létesítmény, a Center Grill Étterem és Panzió, a hozzá tartozó Sörözővel. Az üzemeltető tulajdonossal Lauer Évával beszélgettem a 15 éves múltra visszatekintő vendéglátói tevékenység napi gondjairól, problémáiról, és természetesen a jövőjéről.

Mögöttünk 2020, milyen évet zárt a kozármislenyi Center?

Nagyon gyenge évet zártunk, óriási mértékű volt a forgalom visszaesés az előző évhez képest. A korlátozások mellett én ezt annak is tudom be, hogy mikor tavasszal bevezetésre került az online oktatás és a home office, a családok otthonuk falai közé kényszerültek, népszerűvé vált az otthoni sütés-főzés. Ezt követte a csekély három hónapos szabadabb időszak, mikor teljes erőbedobással küzdöttünk az újraindítással, a bevételnöveléssel. Ősszel ismét előtérbe kerültek az egyre szigorúbb korlátozások. Nagyon sokan elvesztették a munkájukat, vele a bevételi forrásukat. A létfenntartás, és a hiteltörlesztés mellett elsőként nem az éttermi szolgáltatásra költenek ezekben a mindannyiunk számára nehéz napokban. Nagyon örülök viszont annak a ténynek, hogy törzsvendégeink a bezárások után is tőlünk kérik a megszokott ebédjüket vagy akár vacsorájukat. Megnyugtató, hogy kitartanak mellettünk, és ezzel is támogatják fennmaradásunkat.

A vírushelyzeti korlátozások milyen változásokat hoztak a vállalkozás számára?

A többi helyi étteremhez viszonyítva nálunk kis alapterületen folyik a vendéglátás, illetve a panzió szállás kapacitása is korlátozott mértékű. Jelenleg sajnos ezeknek a szolgáltatásoknak az igénybevétele esik korlátozások alá. Az éttermek, sörözők, panziók nem fogadhatnak vendégeket. Mi is átálltunk a kiszállításra Kozármisleny területén belül, ezzel próbálunk megmaradni. Sajnos ez a helyzet azt eredményezi, hogy az italkészletünk nem apad, pedig azt belátható időn belül értékesítenünk kell, mert lassan eladhatatlanná válik. Ez újabb veszteséget hozhat számunkra. Családi vállalkozásként minden korábbi alkalmazottat megtartottunk, elbocsátásokat nem eszközöltünk, most minden energiával a személyzet megtartására összpontosítunk, hiszen a nálunk dolgozóknak ez az egyetlen bevételi, létfenntartási forrásuk. Velünk együtt ők is egy nagyon nehéz időszakon mennek át.

A jelentős forgalom csökkenés mellett mire jut ilyenkor idő és energia?

Elsősorban az előre menekülésre. Egy kisebb összegű pályázati támogatást jelentős saját erővel toldottuk meg, és felújítottuk a panzió szobáit. Arra gondoltunk, hogy az újranyitáskor nagyon szépen, igényesen felújított helyiségekkel várjuk a nálunk megszálló új és visszatérő vendégeinket.

Jövő?

Nagyon bízom a mielőbbi nyitásban. Dolgozóimat is biztatom, hogy hamarosan teljes erőbedobással dolgozhatunk. Tervezem is az étterem fejlesztését egy rendezett, szép terasszal kibővíteni, illetve a konyhánk megújítását feltétlen megvalósítjuk, hogy 2021-ben is a tőlünk elvárt és megszokott, minőségi szolgáltatást képviseljük Kozármislenyben.