Továbbra is próbálkoznak Baranyában az unokázós csalók, a rendőrök új megelőzési módszere azonban megnehezíti a dolgukat.

„Mama megsérültem, elbambultam és nekimentem egy Mercedes kocsinak… 2 millió forint kellene, akkor nem jelentenek fel, mert én voltam a hibás” – a rendőrség által közzétett videóban ezzel a trükkel próbálkoztak átverni a baranyai nyugdíjast a csalók.

Az idős hölgy egyik alkalommal sem hitte el a mesét, helyette értesítette a rendőrséget, akik készségesen ki is mentek hozzá.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai az áldozattá válás megelőzésének érdekében telefont ragadtak, és így figyelmeztetik a veszélyeztetett célcsoportot a csalók elkövetési módszereiről.

Az ilyen csalások megelőzése érdekében azt kérik az idősektől, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont, és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (például: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni! Ismeretleneknek ne adjon át készpénzt és egyéb értékeket!

Tavaly nyáron rekordösszeget, 20 millió forintot sikerült kicsalnia egy bűnözőnek készpénz és ékszerek formájában egy II. kerületi, 74 éves asszonytól – írta a Magyar Nemzet. Ennél az esetnél elkapták az elkövetőt, azonban nem minden történet zárul sikerrel.

A rendőrség által közétett hangfelvételen az unokázós csaló előbb sikertelenül próbál becsapni egy idős nőt, majd második áldozatát már sikeresen ráveszi, hogy szedje össze a lakásban lévő készpénzt és ékszert, csomagolja be és egy reklámszatyorba dobja ki neki az ablakon.

Sajnos a csalók is haladnak a korral, nem ritka, hogy arra kérik az áldozataikat, hogy a bankkártya adataikat adják meg nekik.

Ha úgy érzi, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es központi segélyhívó számot!

police.hu
Fotó: Pixabay