A miniszterelnöknek alig három napja maradt, hogy meghallva a józan ész és az emberiesség szavát változtasson: péntektől ne maradjon ingyenes sürgősségi ellátás nélkül több, mint 70 ezer rászoruló személy.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja felszólítja a kormányt, álljon el attól az embertelen intézkedéstől, hogy a járvány és szociális válság közepette nem erősíti, hanem leépíti a társadalombiztosítást és a legszegényebbektől elveszi az ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátás lehetőségét is. Az LMP-Magyarország Zöld Pártja szerint válság és különösen pandémia idején minden eszközzel segíteni kell azokat, akik nehéz helyzetbe kerültek, ezért követeljük a feltétel nélküli ingyenes sürgősségi ellátást mindenki számára.

 A korábbi változtatások szerint február 12-től már a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, aki hat havi TB-tartozást halmoz fel. Ez azt jelenti, hogy egy baleset, vagy egy váratlan megbetegedés esetén az egészségügyi ellátás megfizethetetlen költséggel járhat, generációkat adósíthat el. Már most több mint 70 ezer embernek van hathavi tartozása, ők péntektől érvényes TAJ-szám nélkül maradhatnak.

Az LMP azt követeli, hogy a vírus és válság alatt egyetlen embert se dobjanak ki az ingyenes sürgősségi ellátásból, nemhogy 70 ezret. Legyen feltétel nélkül ingyenes a sürgősségi ellátás, és kapjanak 100 százalékos táppénzt azok, akik a járványhelyzet miatt esnek ki a munkájukból vagy kerülnek karanténba.

Fotó: MTI/Sóki Tamás