Szerdán délután tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-ÖPE-KDNP, ahol nagyjából annyit mondtak el, hogy az új városvezetés nem nagyon csinál semmit, haverokat neveznek ki, sok pénzért, tették mindezt úgy, hogy jótékonyan elfelejtették az elmúlt tíz év minden visszás ügyét, csődjét és elhibázott intézkedését. Számos hibája van a jelenlegi városvezetésnek, ezzel sok esetben még azok is egyetértenek, akik egyébként a Mindenki Pécsért Egyesület tagjaira és listájára szavaztak, azonban a védelmükben szóljon, hogy nincsenek könnyű helyzetben, igaz nem is mindig könnyítik meg a saját dolgukat. A város úszik az adósságban, a kormányzati elvonások sem segítenek a dolgon, ahogy a koronavírus járvány sem. Ettől függetlenül teljesen világos, hogy nagyon nem kellene minden „üres székre” egy szocialistát ültetni, nem kellene haveroknak pénzt szórni, és csomó mindent lehetne ennél jóval ésszerűbben és ami még fontosabb transzparensebb módon csinálni.

A Mindenki Pécsért Egyesület 2019 őszén agyonverte a Fideszt, a vártnál is nagyobb győzelmet aratott, a jobboldal gyakorlatilag megszűnt tényezőnek lenni a városban. Éppen ezért gyakorolhatnának a „mindenkista” képviselők némi szerénységet és alázatot. Egy okos ember mondta egyszer, hogy az emberi jellem igazi mércéje az, ahogy a legyőzött ellenfelekkel bánunk. A Fidesz-KDNP-ÖPE sajtótájékoztatója és az ott elhangzottak többsége nem feltétlenül volt elegáns, ismerve a kormányzati elvonásokat, és az adósságot, de néhány dologban feltétlenül igazuk volt, néhány dolgon érdemes lenne elgondolkodnia a jelenlegi városvezetésnek. És ha lehet, némi szerénységet gyakorolniuk. Ugyanis a kormánypárti sajtótájékoztatónál már csak az az arrogáns, lekezelő, pökhendi közlemény volt kínosabb, amit a DK-Momentum-Jobbik-MSZP tengely írt meg.

A személyeskedéstől sem mentes, lekezelő válaszban benne van minden, ami miatt sokan érzik úgy, hogy Magyarországon politikai szemléletváltásra lenne szükség. Ahol az ellenzékben ne halálos ellenséget, hanem konstruktív partnert lássunk, ahol a másik javaslatait ne lesöpörjük, hanem megfontoljuk, ahol a kritikára ne személyeskedéssel válaszoljunk. És mondhatja a DK-Momentum-Jobbik-MSZP, hogy pont a Fidesz-KDNP tette ilyen hellyé az országot, és talán még igazuk is lenne ebben, de ők mit tesznek azért, hogy ne maradjon ilyen? Ha ők is csak az árkokat ássák, ha ők is csak a sarat dobálják a másik fél felé, akkor mégis mitől lesz majd egyszer jobb és élhetőbb ez az ország?

Értem, és megértem, hogy az elmúlt évtized után rengeteg frusztráció gyűlt fel az ellenzéki politikusok és képviselők szívében és lelkében. De Pécsett már másfél éve nem ők vannak ellenzékben, s mégis hasonló hatalomtechnikai mechanizmusokat gyakorolnak, mint az ellenfelük, akiket éppen ezért tartottak ildomosnak legyőzni és elzavarni a város vezetéséből. Uraim és hölgyeim, nem lehetne egy kicsit szerényebben? Egy kicsit alázatosabban? Egy kicsivel emberibben a legyőzött ellenféllel szemben?

Íme a négy párt közös közleménye, mindenki döntse el saját belátása szerint, hogy helyes dolog így fogalmaznia a várost vezető pártok képviselőinek!

Újra csörög a sipka

Mindegy, hány levelet szivárogtat ki Müller Cecilia, vagy mi derül ki Rogán ifjú feleségének hozományáról, a közpénzeket féltő, korrupcióról beszélő Kővári Jánosnál már nem lesz a héten szánnivalóbb szereplője a közéletnek.

A Fidesz-ÖPE-KDNP hármas szerdán megtartotta az első olyan sajtótájékoztatóját, aminek már a kötőszavai sem voltak igazak. Mindegy volt, hogy milyen témának ugranak neki, nem hogy megkarcolni sem sikerült a valóság burkát, de még a közelébe sem kerültek, hogy legalább lepattanjanak róla.

Az elvileg Pécs 2021-es költségvetéséről szóló sajtótájékoztatón megint nem sikerült igazat mondani arról, hogy valójában 29 milliárdos kötelezettséggel vette át Pécset az új vezetés 2019-ben, hogy a harmadik alpolgármester fizetés nélkül végzi a dolgát, vagy arról a képtelen agyrémről, hogy az óvodai fűtésszámlát majd az óvónők béréből állja a város.

Arról, hogy a Fidesz és holdudvara valósága milyen őrületes távolságra van másokétól, arra remek bizonyíték Csizmadia képviselő úr arany mondata, ami szerint 2020 a jóléti juttatások tengere volt Pécsett. Igen, valószínűleg vannak ilyen szerencsés családok idehaza, de nekik Pécshez igen kevés közük van.

Ilyen felvezetés után már egészen fáradt rekeszizmokkal vártuk a porondon Kővári János szereplését. Ő megint nem tudta eldönteni magáról, hogy most akkor független, vagy nem – nem baj, nekünk szerencsére sikerült. Mindenesetre nem véletlenül a fő attrakciót hagyták a végére, hiszen Kővári, akiről nem sikerült eldöntenünk, hogy a munkában, vagy a gondolkodásban fáradt-e meg ennyire, ismét nagyot alakított. Hiszen mi lehet sírva röhögősebb élmény annál, mint Kővári, aki másokat bíztat munkára, korrupcióról beszél, a közpénzeket félti – igen, másoktól -, és a mostani városvezetésen keresi azt a gazdasági programot, amit neki és fideszes barátainak 10 év alatt nem sikerült előállítani?

Hát megmondjuk, mi lehet szórakoztatóbb: az a Kővári, aki felajánlotta, hogy – fideszes elvbarátaival együtt – MEGINT rendbe teszi a várost!

Hát, köszönjük, de ebből a rendbe rakásból egyszer elég volt. Elég volt az 1,2 milliárdos haveri ügyvédi számlákból, a Volvo-botrányban ellopott háromnegyed milliárd forintból, amiről a Fidesz és Kővári is hallgat, mint a sült hal. Elég volt a gazdátlanságból, elég volt abból, hogy a Fidesz fővárosi központjában diktálják le, hogy mit tegyen a városvezetés, elég volt a Pestről ejtőernyőztetett cégvezetőkből, elég az állandó, szünet nélküli ámításból és hazudozásból! Az Isten mentse meg Pécset attól, hogy megint a Fidesz akarja rendbe tenni!

Ha volt egyetlen használható, legalább a valósághoz kanyarodó mondat a szerdai sajtókamupartin, akkor az a Fidesz pécsi frakcióvezetőjéhez kötődik, aki arról beszélt, hogy fejlődő pályára kell állítani Pécset. Igaz, hogy ez is Péterffy Attila polgármester egyik jelmondata, és több mint egy évbe tellett, hogy a Fidesz is magáévá tegye, de jobb később, mint soha.

A DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP pécsi közgyűlési frakciói