Eddig még nem látott felvételeket mutattak be Donald Trump, korábbi amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szerdai tárgyalása során.

A demokraták szerint Trump január 6-án egy nagygyűlésen elmondott beszéde vezetett oda, hogy a republikánus elnök hívei megostromolták később a Capitolium épületét. Az ostromban öten vesztették életüket, köztük egy rendőr is.

A most nyilvánosságra hozott biztonsági kamerák felvételén látható, ahogy Mitt Rommney szenátort az ülésteremből való távozásakor Eugene Goodman a capitoliumi rendőrság egyik tagja figyelmezteti az épületbe betörő tüntetőkről.

Donald Trump korábbi alelnöke is célpontja volt a tüntetőknek, mivel a republikánus politikus nem tett eleget az elnök utasításainak. Az eset után Trump, akkor még meglévő Twitter fiókján azt írta, hogy alelnökének nem volt elég bátorsága, hogy megtegye a szükséges lépéseket az ország és az alkotmány védelme érdekében és az Egyesült Államoknak igazságtételt követel.

Mike Pence és családja nem sokkal kerülte el a feldühödött tömeget. Pence evakuálása után a tüntetők különváltak és kisebb csoportokban haladtak tovább a Capitolium épületében.

A demokraták vádja Trumppal szemben lázadás szítása. Stacey Plaskett demokrata párti képviselő szerint a voltelnök erőszakra buzdította az a csőcseléket, ami később megrohamozta a törvényhozás épületét.

A gyújtóhangú beszéde és a választás utáni, a szavazás eredményét megkérdőjelező kommunikációja vezetett a január 6-ai eseményekhez a demokraták szerint.

Ezzel szemben Ted Cruz, texasi szenátor szerint az elnök szóhasználata és az általa elmondott beszéd nem felel meg a felbujtás jogi kereteinek.

Ahhoz, hogy Donald Trumpot elítéljék a jelenlegi eljárásban a szenátus kétharmadának szavazta szükséges. Jelen állás szerint ehhez a demokraták szavazatai mellett még 17 republikánus voksára lesz szükség.