Az egyesület Magyarországon belül, Pécsett helyezkedik el, Várkonyi Nándor utcában, ahol a központ is található. Az elnök Vörösné Deák Andrea, akit az alábbi e-mail címen lehet elérni: mosolyegyesulet@freemeil.hu.

A Mosolymanó 2009-ben jött létre, a kertvárosi anyukák kezdeményezésére. Ebben a városszakaszban, akkoriban még nagyon rossz állapotban voltak a játszóterek. Rozsdás hinták, használhatatlan csúszdák jellemezték leginkább őket. Ez pedig nem maradhatott annyiban, hiszen a gyermekek életében, és fejlődésüket tekintve nélkülözhetetlen egy jó állapotú kültéri játszótér. Első célnak csak a kertvárosi játszóterek felújítását tűzték ki, majd mára (2021) több, mint 60 db játszóteret újítottak már fel, egész Pécsett.

A tevékenységi körük tovább bővült és létrejöttek jótékonysági programok is. Köztük jótékonysági akciók, vagyis rengeteg ingyenes program. Természetesen a közösségi terek működtetése is tovább folytatódott, hiszen még több játszótér felújítására volt szükség akkoriban.

Majd a program odáig nőtte ki magát, hogy közel 200 regisztrált rászoruló családnak kezdtek el adományokat gyűjteni. A támogatás tárgya / eszköze nincs megnevezve, mert bútortól elkezdve, ruházaton keresztül, falfestékig és pelenkáig mindenre egyaránt szükség volt, és van is. A sok család különböző múlttal rendelkezik, így nem lehet előre tudni, hogy melyik kellékből mennyire lesz szükség. Ezért is olyan fontos, hogy bármi, ami feleslegessé vált számunkra, az másoknak létfontosságú lesz.

Kulcsfontosságú feladat az egyesületnél a koordinálás. Fent kell tartani a felajánlók és a rászorulók közötti kapcsolatot. Ez pedig hatalmas felelőséggel jár, ami fáradtságos, folyamatos munkát igényel.

Az adományok mellett a Mosolymanó programokat is szervez a regisztráltak számára. Mind mentális, mind pedig fizikai aktivitásra tehetnek szert a programokon. Baba börzéket rendeznek, jótékonysági főzést indítanak, illetve fontos számukra a hagyományőrzés megrendezésre kerül még ő általuk a Panel Szüret, Márton Nap, és még a Farsang is. Ezenfelül órarendi programokat is szerveznek úgy, mint Várandós torna, Mosható Pelenka Klub, Hordozó Klub, Senior Örömtánc, TMST torna, jóga, művészetterápia az Anyukák számára.

Öröm az ürömben, hogy az adományok az évek alatt annyira felhalmozódtak, hogy nagyobb raktárra volt szükség, aminek a legújabb / jelenlegi helye a Várkonyi Nándor utcai központ, amely egyben közösségi pont is. A költözések során az elnök, Andrea az alábbiakat nyilatkozta: „… „viszont nagyon jó volt látni, hogy nem a helyhez ragaszkodnak az emberek, hanem hozzánk, mindig gyorsan követtek minket – árulta el, megerősítve azt az általunk is tapasztalt közvélekedést, hogy a Mosolymanó Egyesület iránt hatalmas a pécsiek bizalma. Tudják, számíthatnak rájuk.”

Ők mindig segítettek a rászorulókon, viszont most nekik van szükségük a mi segítségünkre. Az új épült igaz nagyobb, de nagyon rossz állapotban van. A nyílászárók 45 évesek, a tető beázik, a falak több helyen teljesen leáztak. A villamos hálózat is rossz állapotban, mindemellett nincs hőszigetelés, és nincs akadálymentesítés sem.

Szervezet adatai:

Adószáma: 18333192-1-02

E–mail címe: lotusz13@freemail.hu

Telefonszáma: +36-20-4508688

 Bankszámlaszám: 11600006-00000000-38623550 Devizanem HUF

Nemzetközi bankszámlaszám (IBAN): HU18 1160 0006 0000 0000 3862 3550

Amennyiben ugyanis így marad a helyzet, előbb-utóbb nem fognak tudni tovább működni, ami hatalmas veszteség lenne Pécsnek, a pécsi rászorulóknak.