Orbán Viktort korábban az országgyűlésben ellenzéki politikusok arról kérdezték, hogy beruházás támogatásokból, miért részesülnek kiemelten a NER közeli vállalkozások.

Válaszában a miniszterelnök leszögezte, hogy nem csak a „nemzeti és konzervatív” körök kapnak támogatást. Hanem a „vörös bárók” is részesülnek ezekből a forrásokból. Amennyiben „gazdaságilag értelmes” programokkal állnak elő.

Ha kicsit jobban megvizsgáljuk ezt az állítást, akkor egyértelmű lehet, hogy a miniszterelnök által emlegetett nemzeti és konzervatív körök a NER gazdagsági holdudvarának tagjait jelentheti.

Mészáros Lőrinc meggazdagodásának története talán mindenki számára ismert. A hajdani gázszerelőből pár év leforgása alatt egy helyi vállalkozóból Magyarország leggazdagabb embere vált. Mesés vagyonával már a dollár milliárdosok nem éppen szerény listájára is feliratkozott.

De Mészáros mellett a külügyminisztert az adriai tengeren yachtoztató Szíjj László vagy Garancsi István sem szerénykedhet 2010 óta a vállalkozásaik bevételeivel.

Kérdéses, hogy kik azok a vörös bárók? Ha a miniszterelnök ennyire magabiztosan kijelentette, hogy a vörös bárók is kapnak állami támogatásokat akkor lehetséges, hogy a kormánynak birtokában van egy lista, ami a vörös bárókat tartalmazza? Erre a kérdésre egyelőre sem a miniszterelnöktől, sem a kormány többi tagjától nem érkezett egyértelmű válasz.

Amennyiben létezik ez a lista az sok aggályt vethet az fel. Lehetséges ez alapján választják ki az állami támogatások és a közbeszerzések nyerteseit? Illetve azt is homály fedi, hogy ha a vörös bárókkal szemben elvárás a kormány részéről, hogy a beadott programoknak gazdaságilag értelmesnek kell lennie, akkor ez a kritérium csak rájuk vonatkozik, vagy a nemzeti és konzervatív pályázókra is.

Bár a bárókat nem ismerjük, de az Orbán felszólalásából egyértelműen kiderül, hogy a kormány szemében a magyar vállalkozók két nagy csoportra oszthatók. A nemzeti oldalra és az ezzel szemben álló vörös bárók. A miniszterelnök szavaiból úgy tűnik, hogy ezen a kétosztatúságon kívül számukra nincs más.

Orbán felszólalásában arra is kitért, hogy a jelenlegi járványhelyzet miatt kialakult válságban a munkahelyek megóvása a legfőbb célja a kormánynak. Ebben a szellemiségben döntenek az állami támogatások kiosztása során.

Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy Mészáros Lőrinc a tavalyi évben közel 12 milliárd forintos osztalékot vett ki cégeiből. Mégis az adófizetők pénzéből kapott 17,7 milliárd forintos támogatást a szállodalánca. Annak ellenére is, hogy Mészáros közel 800 alkalmazottját bocsátotta el.

Kiemelt kép forrása: Koszticsák Szilárd / MTI