A miniszterelnök konzultációval kapcsolatos mai bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen – írja az MTI a kormany.hu-n megjelent közmenyén alapán.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinet Iroda parlamenti államtitkárának tájékoztatása szerint több oldalt is érint a támadás. A célpontok között szerepel az oltási regisztráció és a nemzeti konzultáció oldala. Emellett a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldal, illetve a kormany.hu is érintett volt a támadás során. Egyes helyekről ideiglenesen nem voltak elérhetőek ezek az oldalak.

Az államtitkár azt is közölte, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. munkatársai megtették a szükséges informatikai lépéseket. A szakemberek megkezdték a támadáshoz tartozó IP címek beazonosítását. A vizsgálatok után pedig haladéktalanul büntetőfeljelentést fognak tenni.

A közlemény arra nem tér ki, hogy pontosan milyen típusú támadás történt.

Ez sajnos nem az első eset, hogy összehangolt kibertámadás ért magyar kormányzati oldalakat. Legutóbb a kormany.hu január 26-án számolt be hasonló esetről. Akkor több napon keresztül tartó, hasonlóan összehangolt támadás történt, ami alatt szintén elérhetetlenné vált több kormányzati és közigazgatási ügyintézési oldal. Az akkori támadások főként külföldi IP címekről érkeztek.