Az osztrák kancellár nem támogatja tovább a lezárásokat és nem korlátozná tovább az állampolgárok életét, így Ausztria már két hete elkezdte a nyitást.

Sebastian Kurz kijelenetette, hogy a lezárások elvesztették hatékonyságukat, hiszen az emberek egyre kevésbé képesek azokat betartani. – tudjuk meg az oe24.at cikkéből.

Németországgal ellentétben, ahol továbbra is kemény korlátozások vannak érvényben, Ausztriában már két hete újra kinyitott az összes üzlet, iskola és fodrászat a koronavírusos megbetegedések magasabb esetszámának ellenére is.

A német BILD magazinnak adott interjújában Sebastian Kurz kancellár ismertette Ausztria tervezett nyitási és tesztelési stratégiáját.

“TERMÉSZETESEN NAGYON ELKÖTELEZETTEK VAGYUNK A SZIGORÚ TESZTELÉS MELLETT, DE PERSZE TISZTÁBAN VAGYUNK VELE, HOGY EZ NEM FOG CSODÁT ELŐIDÉZNI. A VÍRUS ETTŐL FÜGGETLENÜL IS LÉTEZIK ÉS NAGY ARÁNYBAN TERJED, AZONBAN SIKERÜLT LELASSÍTANUNK, ÉS ÓVATOSAN MEGKEZDHETJÜK A NYITÁSI LÉPÉSEKET. VÉGSŐ SORON TEHÁT A TÖMEGES TESZTELÉSNEK KÖSZÖNHETEN VALAMIVEL TÖBB SZABADSÁGRA VAN LEHETŐSÉG, MINT TESZTEK NÉLKÜL ”

-fogalmazott a kancellár a BILD-nek.

Kurz az újranyitást főleg azzal magyarázza, hogy a lezárás szerinte már nem volt célravezető. Amint mondta:

 „EGYSZERŰEN AZ A HELYZET, HOGY AUSZTRIÁBAN A KORLÁTOZÁSOK HAT HÉT UTÁN ELVESZTETTÉK HATÁSUKAT. AZ EMBEREK EGYRE KEVÉSBÉ TARTJÁK MAGUKAT A RENDELETEKHEZ, ÉS EGY OLYAN LEZÁRÁSNAK, AMELYBEN SENKI SEM VESZ RÉSZT, NEM SOKÉRTELME VAN.” 

Szerinte a hangulat megváltozott a lakosság köreiben, már mindenkinek elege van, és mindenki csak vissza akarja kapni a normális életét. Kurz hangsúlyozta, hogy ennek tükrében már egyáltalán nem észszerűek a korlátozások, amelyeket nem lehet a végtelenségig hosszabítgatni.

Fontos megjegyezni mindazonáltal, hogy a kancellár nem zárja ki a jövőbeni szigorítást. Egyértelműsítette, hogy amennyiben a számok növekedése felgyorsul, muszáj lesz újra szigorítani a korlátozásokat, a teljes lezárásnak azonban csak akkor lenne értelme, ha az állampolgárok is közreműködnének.

A kancellár a nyárral kapcsolatban továbbra is optimistán nyilatkozik.

„HA MINDEN JÓL MEGY, NYÁRRA MÁR MAGAS LESZ AZ OLTÁSI LEFEDETTSÉG, ÉS VISSZA TUDUNK MAJD TÉRNI A NORMÁLIS KERÉKVÁGÁSBA ”

-mondta.

Forrás: Jövő TV