Péterffy Attilának még az online városinfóra küldtünk el kérdéseket, a polgármester úr már akkor is jelezte, hogy számunkra külön, írásban fog válaszolni. Ez ma történt meg, íme polgármester úr válaszai arról, hogy mi várható, ha a kormány nem kompenzálja a várost, hogy mi a helyzet most a stadionnal, az aquaparkkal és a repülőtérrel, de a városházi belső ellentétekről is kérdeztük őt.

– A napokban levelet írt Mellár Tamásnak és Hoppál Péternek. Ön szerint a Fidesz képviselőjétől várható segítség abban, hogy Pécs kormányzati kompenzációban részesüljön?  

– A város jelenlegi költségvetési helyzetében valódi összefogásra van szükség. Mindenki, akinek lehetősége van arra, hogy segítse a várost, most megteheti. Ezért fordultam a két pécsi országgyűlési képviselőhöz levélben, amelyben leírtam az önkormányzat jelenlegi gazdasági helyzetét, és megfogalmaztam azt, hogy a város parlamenti képviselőiként a két politikusnak is van felelőssége abban, hogy a kormány a megígért kompenzációt valóban teljesíti-e. A nyilvános reakciókból azt látom, hogy képviselő urak olvasták levelemet, és kérésemnek megfelelően elkezdtek lobbizni a város minél teljesebb körű kompenzációja érdekében. Végeredményt viszont csak akkor tudunk majd hirdetni, ha a kompenzáció megérkezett a város számlájára, akkor derül majd ki, hogy közösen valóban eredményes volt a munkánk. 

– Mi várható akkor, ha a kormány nem fogja kompenzálni a bevétel kieséseket? Működőképes marad a város? 

– Ahogy a levelemben fogalmaztam, a város nehéz gazdasági helyzetben van, a működésre fordítható forrásunk 5,6 milliárd forinttal lesz kevesebb a szükségesnél. Feszes, takarékos költségvetést készítünk elő, de a városi közszolgáltatások maradéktalan működtetéséhez a kormány kompenzációja nélkülözhetetlen. Ha a megígért kompenzáció nem lesz teljeskörű, akkor fennáll a veszélye annak, hogy nem jut elég pénz a közösségi közlekedés üzemeltetésére, a közvilágításra, vagy a köznevelési intézmények működtetésére, azaz a gyermekek maradéktalan ellátására. Éppen ezért nagyon bízom abban, hogy a kompenzációs tárgyalások eredményesek lesznek a kormány képviselőivel. 

A pécsi stadion ára már most 22 milliárd (az eredeti 16-18 milliárd helyett), úgy, hogy még egy kapavágás nem történt. Ismerve a magyar közbeszerzések és stadionépítések drágulását, Ön szerint hol fog megállni ez az összeg? Polgármesterként nem látná több értelmét, ha ebből a pénzből fürdő, repülőtérfejlesztés, vagy munkahelyteremtő beruházás történne inkább? És ha már stadion, lesz a városvezetésnek beleszólása abban, hogy hol épül, milyen épül (fenntartható, vagy sem), és ki építi? Adhat munkát baranyai vállalkozóknak is a létesítmény, vagy a nomenklatúra ismert képviselői fognak belőle gazdagodni? 

– A stadion kormányzati beruházás, tart az előkészítése, várhatóan márciusban dönt arról a kormány, hogy milyen forrást és határidőt rendel a projekthez. A célunk, hogy ha az állam Pécsett stadion is épít, akkor is vegye figyelembe a pécsiek szempontjait, mind a funkcionalitását, mind elhelyezkedését és megközelíthetőségét tekintve. Mi a pécsiek érdekeit figyelembe véve a leginkább fenntartható, vagyis a legkevesebb működési támogatást igénylő stadion megépítését támogatjuk. Ahogy már több fórumon is elmondtam korábban: számunka a stadionépítéshez képest legalább ennyire fontos egy aquapark megépítése, és dolgozunk a repülőtérfejlesztésen is. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy reptérfejlesztést önkormányzat nem tud saját erőből megvalósítani, ezért kerül egyre több reptér állami tulajdonba. Ezt a mintát követi a mi reptérfejlesztési koncepciónk is, amit az első félévben nyújtunk be az illetékes minisztériumhoz. 

– Dr. Kóbor József egy számunkra adott interjúban árulta el, hogy felajánlotta a szolgálatait ingyen és bérmentve a város számára, az EU Régióbizottságban betöltött munkája nem jelenthetne előnyt Pécsnek?  

– Ahogy fent jeleztem, mindenkire számítunk, aki úgy érzi, van lehetősége arra, hogy segítse a várost. Amennyiben Kóbor József képviselő úr is így érez, örömmel várjuk építő és előremutató javaslatait. 

– A Momentum-DK ultimátumáról kérdezhetünk? Hol áll jelenleg az a történet? Mennyire lepte meg a levél, amit tőlük kapott?   

– A frakciószövetség belső egyeztetésének ügyét eddig sem én vittem a nyilvánosság elé, és ezen ezúttal sem változtatok, az egyeztetések zajlanak, reményeim szerint sikerül nyugvópontra jutni. 

Kiemelt kép: Péterffy Attila Facebook oldala