Az előző részben megtudhattuk, hogy nem nehezen, hanem okosan kell hozzáállni a dolgok menetéhez. Továbbá megtudhattuk a jó benyomás négy trükkjét, most pedig folytatódjon a sorozat, és tudjunk meg még többet, hogy mi kell, ahhoz, hogy valakiknek a kegyeibe férkőzzünk úgy, hogy az illetőnek sejtése se legyen szándékunkról.

Figyeljünk nevetéskor

Emberi ösztönként van bennünk, hogy nevetés közben arra a személyre nézünk, aki a szívünkhöz a legközelebb áll. Ez miatt, mikor legközelebb egy társaságban vagyunk, tudatosan figyeljünk arra, hogy ki az, aki nevetés közben ránk tekint, és megtudjuk kiknek vagyunk mindennél fontosabbak.

Használjuk mások neveit

Dale Carnegie mondása, hogy „Egy ember számára a legkedvesebb szó a saját neve”. Mindenki ismeri azt a szituációt, mikor egy új személy találkozásánál, annyira koncentrálunk arra, hogy a saját nevünket jó mondjuk, hogy a másik személy nevét abban a minutumban elfelejtjük. Ezt próbáljuk tudatosan megelőzni, és mikor bemutatkozik nekünk valaki, párszor ismételjük el a nevét magunkban, majd pedig direktbe, saját nevén szólítsuk és kérdezzünk tőle valami személyes kérdést. Ezzel azt a benyomás kelthetjük, hogy figyelünk rá, és értékesnek tartjuk, mert elsőre megjegyeztük a nevüket. Ezért pedig egyből megkedvelnek bennünket.

Csend

Nagyon sokan ott rontanak el egy beszélgetést, hogy minden egyes szünet vagy csend alatt valami újat szeretnénk mondani. Azt a pár másodperces csendet is kiszeretnék egészíteni valami információval. Azonban ezzel nem azt mutatják meg, hogy mennyire szenvedélyesek, hanem pont az ellenkezőjét, hogy mennyire bizonytalanok. Szokjunk, hozzá a pár mp-es szünetekhez, ezzel pedig magabiztosabbnak fogunk tűnni.

Holdudvarhatás (Halo-effektus)

Ez a pszichológiai hatás kevésbe ismert, mégis minden egyes emberről alkotott véleményünket befolyásolja anélkül, hogy bárki észrevenné. A wikipédia szerint a holdudvarhatás egy olyan kognitív torzítás, amikor egy benyomás valamely személyről, tárgyról vagy dologról befolyásolja a vele kapcsolatos érzéseinket, gondolatainkat és így az adott dologról alkotott teljes ítéletünket. Ez magyarul annyit jelent, hogy ha valakinek észrevesszük egy negatív vagy pozitív tulajdonságát, akkor automatikusan a többi tulajdonsága is aszerint lesz negatív vagy pozitív a számunkra. Kutatások bebizonyították, hogy a véleményünk külső alapján a következő. Ha valakit vonzónak találunk, akkor az biztosan intelligens, illetve ha valakinek babaarca van, akkor az biztosan kedves. Ezt egy olyan tény is bebizonyította, hogy a hasonló bűnt elkövető személyek közül az, aki vonzóbb volt kedvezőbb ítéleteket kapott, mint az, akit kevésbé találunk vonzónak. (Az élet tényleg igazságtalan, nemde?) Ugyanakkor ez a pszichológiai hatást, nagyon észben kell tartaunk mert nagyon befolyásolhat bennünket, és a körülöttünk élő emberek viselkedését is.

Idegesség megszüntetése

Evés közben az agy, boldogsághormonokat termel, vagyis ilyenkor az emberi test és lélek is egyaránt nyugodt állapotban van. Ezt arra tudjuk használni, hogyha valakivel egy rossz hírt kell közölnünk, vagy nem épp a legkecsegtetőbbet szeretnénk neki informálni, akkor hívjuk el egy ebédre, akár egy vacsorára. Ilyenkor ő is nyugodtabb állapotban lesz, illetve több időt tid szentelni a dolgok átgondolására és a hír feldolgozására is. Amennyiben viszont, saját magunk kapunk rossz hírt, vagy tudjuk, hogy valami negatív fog bennünket érni, rágozzunk! Ezzel ugyanazt a hatást fogjuk elérni, mint az evéssel, viszont kevésbé hizlal. A rágó inkább savat termel, ami végett lehet evéshez kell folyamodnunk, de ha lehet a testünk egészségét nézve, ne mindig a táplálékbevitellel oldjuk meg a gondjainkat.  

Most, hogy megismertük ezt a 9 tippet, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy első benyomásra megszerettessük magunkat új emberekkel próbáljuk is őket. Használjuk tudatosan, és az életünk seperc alatt könnyebb lesz.

De, ahogyan a mondás is tartja, az ismétlés a tudás atyja, így itt van egy kvíz, ami a két cikkből összeállított kérdéseket tartalmazza! Vajon Te, mennyit találsz el?

[show-quiz id=”36916″ title=”Pszichológiai trükkök – Kvíz!”]

Ángyán Patrícia