A múltkori Pálhegyi Attilával készített interjúban egy rövid ideig riporterből riportalany lettem, ugyanis Attila arról kérdezett engem, mint a Netpincért rendszeresen használó személyt, hogy nálam mik a fő szempontok, amikor rendelek. Elmondtam a fő szempontjaimat (változatos étlap, valami egyedi különlegesség, jó, ha van megfizethető áron desszert, kiszállítási díj legfeljebb 2-300 forint), viszont azt is, hogy a weboldal saját szűkítéseit és kategorizálását nem szívesen veszem figyelembe, ugyanis szerintem sokszor nem ad reális képet. Ezzel ő is egyetértett.

A beszélgetés ihletet adott, és úgy gondoltam, ezúttal nem ételt értékelek, hanem az online felületet. Amikor ezt a cikket írom, akkor hétfő van és 13 óra. Tegyük fel, hogy megkívántam egy hamburger menüt. Burger, krumpli alap, ha van hozzá valami extra, annak örülök. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségeim vannak a Netpincéren, hány helyen tudok hamburgert rendelni, és az mennyibe kerülne! Mivel a belváros szerintem sokak számára reprezentatívabb, ezért feltételezzük, hogy a Perczel utca 2. szám alá, a képviselői irodába kérem a kajámat. Az előzetes kérdéseim:

  • Hány olyan étterem lesz, ahol kaphatok hamburgert, de a szűkítés során nem dobja ki a rendszer?
  • Mennyire reális a Netpincér rendszere ár terén? (az éttermeket egy, kettő vagy három $ jellel értékeli, ezért most az ételeket is egy-, kettő-, illetve háromdolláros kategóriába sorolom).
  • A közösség véleménye milyen? (ez nyilván nem fejlesztők sara, hiszen az értékelések a felhasználóktól származnak). Ide be fogom linkelni a korábbi blogbejegyzéseimet azokról a helyekről, ahol az adott étel azóta is fenn van a kínálatban.
Fotó: Talabér Ádám

Amiket „kidobott a gép”

A Netpincér felületén a pécsi éttermeket le lehet szűkíteni az alapján, hogy milyen ételt szeretnénk. Itt beállítom a hamburgert, lássuk, mik maradnak!

Összesen 24 étterem maradt a szűrés alapján. ebből 5 nincs nyitva, így 19 választásunk van! Elég széles, de ha figyelembe veszem, mennyi hely szerepel most a Netpincéren, nem meggyőződésem, hogy minden hamburgert kínáló hely szerepel benne. De erről majd később!

Az első a listán a Don Pepe étterem. Széles ételkínálattal rendelkezik, melyben hamburgerek is szerepelnek, méghozzá vegán kiszerelésben is. Az alapburgerük ára 2.690 forint, melyhez jár burgonya és Don pepe mártás is. Ezt a Netpincér három dolláros kategóriába sorolja, ez referenciának jó lesz. Az étel egyébként 200 gramm marhahúsból készül, a szószként a worchestert, ketchupot és mustárt kínálnak. Az összértékelés 4,7 az 5-ből, ami elég pozitív, és az eddigi kóstolásaim alapján ez eléggé megalapozottnak is tűnik (bár csak szezonális burgereket véleményeztem tőlük, de a Cowboy burgerüket is kóstoltam, az finom).

A következő kettő a sorban a KFC és a McDonalds, de ezek olyan helyek, amiket mindenki ismer, aki szereti őket, úgyis rendel onnan, aki nem az nem. Szóval ugorjunk!

A következő a Best Food grill. A főleg török vonalon mozgó hely hamburger menüje lényegesen olcsóbb, 1.650 forint, ami a burgert és krumplit tartalmaz, ez itt egydolláros kategória. A leírás alapján itt is marhahúspogácsa van, szószként csak a hamburgerszósz jelenik meg. Belvárosban itt is ingyenes a kiszállítás. Erről a burgerről történetesen már írtam korábban a Blogomra, ezt itt olvashatjátok! Az olvasók értékelése itt is elég pozitív, 4,6, vagyis kevéssel marad el a Don Pepétől. Az ötödik a listán a Burger King, szintén multi, szintén ismert, ugorjunk!

Következik a Maestro Pizzéria. Itt nincs nagy választék hamburgerek terén, de kettő azért van belőlük, ezek közül a Texas burger rendelkezik hagyományos alapokkal, azzal az extrával, hogy rántott hagymakarikát adnak a sima hagyma helyett. A leírás alapján ehhez is jár krumpli, ami benne van az 1.980 forintos árban, amihez még 200 forintos kiszállítási díj dukál. Ez a 2.180 forintos ár szintén a háromdolláros kategóriába helyezi az éttermet. Az értékelések itt is elég pozitívak, 4,5-ös átlagra jönnek ki.

A lista a Joker Food-dal folytatódik. Hamburger menüjük négyféle van, ebből a Joker Burger a leginkább hagyományos, aminek különlegessége a lilahagyma-lekvár és a sajtchips. A menü része a coleslaw saláta és a steak burgonya is. Ez 2.190 forintért kérhető, ez a Netpincér szerint szintén háromdolláros kategória. Az értékelés itt 4,5, az én értékelésem szintén elég pozitív a burgerről.

A következő a sorban a Napsugár Pizzéria és Étterem. Nekik egy darab hamburger menü elnevezésű ételük van, ami 1.890forint és jár hozzá egy sajtburger, egy üdítő és egy adag krumpli. Érdekes számomra, hogy ez is a 3 dolláros kategóriába esik, holott még kiszállítási díj sincs. A sajtburgerben marhahúspogácsa van a leírás szerint, és bolti szószok. Az értékelés 4,3-as, amit se megerősíteni, se cáfolni nem tudok, mert még nem próbáltam a helyet.

A Jam Döner grillel folytatódik a bemutató, ahol egyedi Jamburgerek vannak a kínálatban, ami készülhet pljeskavicából, kolbászból, csülökből vagy grillsajtból. A menü 2.050 forintot kóstál, amihez burger és krumpli jár. Itt viszont megjelenik furcsaságként, hogy ez az egydolláros kategória, ami már az előző bekezdés függvényében is érthetetlen. Az elégedettségi mutató itt is jó, 4,6-os, amit meg tudok erősíteni (pljeska és kolbász-burgert is kóstoltam), tényleg finom az ételük.

A DZ Street Food a következő vizsgálati alany. A marhaburger menüjük 1.970 forint, amihez krumpli és üdítő jár, ami a Netpincérnél kétdolláros kategória. A hely különlegessége, hogy 6 különböző szószból lehet választani. Az elégedettségi mutató itt 4,5-ös, az én véleményem itt olvasható.

A Megyeri Burger is itt van a jelöltek között. Na, itt igazán elcsodálkoztam azon, hogy egydollárosként van aposztrofálva. A hely legolcsóbb hamburgere ugyanis 1,590 forint (amiben 125 gramm hús található), ha kérek hozzá egy adag csónakburgonyát, akkor 2,180 forintnál tartok, ami kiszállítással 2.470-re emelkedik. Ez a legolcsóbb kategória? Az eddigiek alapján nem. A vendégek értékelése viszont nagyon pozitív, 4,8-as, ez eddig rekord.

A sort a Cheesus burger folytatja. Amikor láttam a Netpincéren, hogy 2,190 forintért lehet egy bármilyen burgert és köretet választani, rögtön elcsábultam. Sajnos ennyire nem eszik forrón a kását, ugyanis csak az alap burger és krumpli, ami ennyi, a többi kiválasztásáért extrát kell fizetni. De azért 2.190 forint ingyenes kiszállítással nem minősül extrém drágának. Az viszont itt is kérdés, hogy ez miért az egydolláros kategória. A hely értékelése 4,5-ös, még nem próbáltam őket, de talán majd valamikor. Az biztos, hogy a prémium marhahúspogácsa és a chipotle ketchup is olyan dolgok, amiktől hajlamos vagyok elcsábulni J.

A következő egy régi ismerősünk, a Hakni burgers. Így kiszállításra a legolcsóbb párosításuk kijön 1,580 forintra, ami abszolute indokolja az egydolláros kategóriát. A helyről már írtunk és úgy tűnik, ti is szeretitek, mivel 4,5-ös átlaggal rendelkezik.

Fotó: Talabér Ádám

Az Elixír étterem is kínálja a maga burgerét. Az alap hamburger 1,850 forint, 100% marhahúspogácsával és házi szósszal, hozzá egy adag krumpli 490 forint. Ez így a kétdolláros kategóriában foglal helyet. Az étteremről írtam ugyan korábban viszont az árakban történt változásból arra a követeztetésre jutok, hogy ez az étel már merőben más, mint amit anno kóstoltam. A 4,4-es átlagot ezesetben azért kezelem szkeptikusan, mert ha tényleg sok minden változott, akkor lehet a régi értékelések húzzák kicsit le a helyet.

Következő a Pizza Bagoly, lássuk milyen hamburgert kínál…ő…várjunk csak…semmilyet. Egyfajta hamburgert sem látok, csak pizzát és lepényt. Megjegyzem, lehetséges, hogy csak időszakosan készítenek hamburgert vagy korábban volt nekik és elfelejtették kivenni a rendszerből. De jelenleg nincs mit értékelnem, szóval megyek tovább.

A Degesz étteremben viszont tudom, hogy van burger menü, mert már ettem is. Amire itt felkapom a fejem, hogy van egy Hamm-burger nevű ételük (amikor én ettem, ez még nem volt) 1.450 forintért, ami a „Burger Boksz hasábburgonyával” feliratú kategóriában van és a promóképe alapján jár hozzá krumpli. Ha a kép összhangban van azzal, amit kapunk, akkor 1.450 forintért ennél jobbat biztos nem kapunk a városban. Viszont ha csak a burger jár ezért, akkor nem tartom szerencsésnek ezt a fajta kép-manipulációt, akár tudatos, akár nem. E mellett furcsa, hogy az árkategóriája a háromdollárosok között van. A húsuk egy kevert sertés-marhahúspogácsa, de a 4,7-es értékelés még így is több mint bíztató.

A Lucifer’s kitchen nemrég esett át tulajdonosváltáson, így nem tudom, hogy a korábbi véleményem és pontértékem mennyire mérvadó. Ami biztos: az alapburgerük 2.100 forint, amihez jár választás szerint egy adag krumpli vagy coleslaw saláta. Ez ingyenes kiszállítás mellett szintén a háromdolláros kategóriába került.

Az Ernesto Étterem óriás burger kínálata is megjelenik. Ezek 1.850 forintos hamburgerek, amelyekhez +390 forintért lehet menüben üdítőt és krumplit rendelni, ami így a háromdolláros kategóriába esik1. A felirat szerint helyben sütött zsemle és házi húspogácsa található benne, de nem derül ki, hogy milyen húsból. Az átlag itt csak 4,2 – az eddigiekhez képest ez elég alacsony, ráadásul és az egyik burgerük (konkrétan az ördög burger) elnevezése és összetétele kísértetiesen emlékeztet arra a Burgerre, amit korábban a Grizzly Pizzériától rendeltem…lehet ugyanaz a két hely?

Végül a Panda étterem zárja a sort. Az alap burger menüjük kissé borsos árú, 2.490 forint, amihez viszont itt krumpli és választható mártogatós is dukál. Mivel kóstoltam már, bátran merem ajánlani, hatalmas adagról beszélünk (bár amikor én ettem, akkor több apró hiba volt, de ha csak az ételt nézzük, akkor finom). Külön extra, hogy szinte minden hamburgerükben különböző szósz található. Ehhez társul az ingyenes kiszállítás. Így a két dolláros kategóriába került a hely. A visszajelzések átlaga itt is 4,5.

15 óra 07 perc van, úgy döntöttem, hogy terjedelmi okokból most már befejezem a cikkírást mára és egy második részben nézem meg azokat a helyeket, ahol van ugyan burger, de nem dobta ki a rendszer. Biztos, hogy lesz ilyen, már most tudok 4-et mondani, ahonnan rendeltem hamburgert a Netpincér felületén és itt nem jelent meg.

Az árak terén viszont sokatmondó adatok születtek, ha a 3 kategóriát nézzük:

„Egydolláros” kategória: 1.580 és 2.470 forint között.

„Kétdolláros” kategória: 1.970 és 2.490 forint között.

„Háromdolláros” kategória: 1.890 és 2.690 forint között.

Az egymáshoz közel eső számokból lehet következtetni, hogy a Netpincér árkategorizálása nem feltétlenül tükrözi a valóságot. Ennek valószínűsíthető oka az, hogy az ételek átlagárát veszik figyelembe, és egyes esetekben a burger a legolcsóbb, máshol a legdrágább ételek között van. Ezenkívül azt gondolom, hogy az étel szétbontása is lehet egy tényező. Hiszen lehet, hogy valahol egyben van írva menüben 2.190 forintért az étel, máshol meg a menüelemek külön-külön 5-1.500-as kategóriában vannak, és együtt drágább az egész, de a rendszer olcsóbbnak titulálja. Sajnos nem ismerem a működési mechanikát, ezért csak annyit tanácsolok, hogy inkább ignoráljátok a Netpincér árkategóriáit és magáról az étlapról döntsétek el, hogy az étel megfizethető-e számotokra vagy nem!

Hétvégén jön a folytatás!