Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának keddi ülésén parázs vita alakult ki a modellváltás ügyében a pécsi ellenzéki képviselők, Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt, valamint Hoppál Péter (FIDESZ) között. A Párbeszéd frakciójában ülő Mellár, valamint Keresztes, az LMP frakcióvezetője egyaránt előterjesztőként vettek részt az ülésen. Az egyetemi autonómia védelme érdekében terjesztették be javaslatukat a testület elé.

Erőteljes kritikával illették a kormány szándékait, miszerint az egyetemet olyan alapítványba akarják kiszervezni, melynek a kuratóriumát nem lehet visszahívni, és aminek tagjait a kormány nevezi ki, politikai alapon.

Hoppál felszólalásaiban hevesen támadta az ellenzéki képviselőket, és kiállt az egyetemi kiszervezés mellett. Nehezményezte, hogy Keresztes őt korábban nyílt levélben szólította fel arra, nyilatkozzon az ügyben. Hoppál az ülésen válaszolt Keresztes kérdésére, és kijelentette, hogy ő nem lesz a kuratórium tagja.

Keresztes felrótta Hoppálnak, hogy nem támogatja azokat a garanciális feltételeket, amelyeket az egyetemi polgárok fogalmaztak meg a kuratórium tagjainak jelölése, azok visszahívhatósága ügyében és nem emelt szót a közel kétmilliárdos elvonás ellen sem. Azt is felrótta Hoppálnak, hogy nemet mondott arra a javaslatára, ami révén a PTE vagy Pécs Kaphatta volna meg a volt Tiszti Klub épületét.

Mellár, az estébe nyúló vita során azt javasolta, hogy a három képviselő tartson nyílt vitát Pécsen, és így a város közvéleménye is megismerné, hogy mi történik az egyetem körül, milyen állásponton vannak a képviselők a modellváltás kapcsán.

Az ügyben kerestük Hoppál Pétert, és megkérdeztük, hogy vállalja-e a vitát Mellárral és Keresztessel. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Korábban Kóbor József, az LMP önkormányzati képviselője adott be előterjesztést a városvezetés számára, amiben azt javasolja Péterffy Attilának, hogy hívja össze a magisztrátust:

1. Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere – a közgyűlés tagjaival történt egyeztetést követően, a közgyűlés támogatásával – újítsa meg három delegátusát a Magisztrátusban

2. Péterffy Attila Polgármester Úr – mint a Magisztrátusban Pécs MJV önkormányzatának képviselője a Magisztrátusban – hivatalosan kérje Dr. Miseta Attila Rektor Urat – mint a Pécsi Tudományegyetem vezetőjét a Magisztrátusban – illetve Felföldi László Püspök Úr Őeminenciáját – mint a Pécsi Egyházmegye vezetőjét a Magisztrátusban – a magisztrátus ülésének összehívására.