Előző cikkemben foglalkoztam azzal, hogy a Netpincér árkategóriai mennyire követik a valóságot, ha egy bizonyos ételt vizsgálunk. Ugyanakkor utaltam arra is, hogy a szűkítés nem biztos, hogy reális képet mutat, ugyanis amikor a hamburgert áruló helyekre szűkítettem a keresésem, akkor sok olyan helyet nem dobott fel a rendszer, ahonnan egyébként már rendeltem burgert. Úgyhogy második lépésben megnéztem egyesével a maradék éttermet. Ma erről írok. A vizsgálatot kedden 13 órakor kezdtem el. Az alapelven továbbra is ugyanez: hamburger valami köretelemmel, nézem az extrákat, az árat és az elégedettséget.

Amit nem „dobott a gép”:

Az eredmény eléggé meglepett. Nem kevesebb, mint 27 olyan helyet találtam, ami nyitva volt és lehetett hamburgert vásárolni, pedig nem szerepel a hamburger kategóriába. Ez azért durva, mert ez még több, mint amennyi szerepelt benne (ugyebár 23 éttermet dobott ki a rendszer burger fronton, amiből az egyiknek a kínálatában mégsem szerepelt). Hogy ennek az eltérésnek mi lehet az oka, azt nem tudom. Talán a sok mindent áruló helyek csak a fő profilt jelenítik meg, amiben ez nem szerepel, de az is lehet, hogy ahol csak egyféle burger van, azt nem veszik külön.

Mivel a 27 az rengeteg, ezért valahogyan próbáltam szűkíteni a kört. A Pizza Donkeyt, a Ba-Zsa hamburgert, a La Casa De Pizzát, a Pizza Zonet és a Soós lángosozót azért hagyom ki, mert online, kártyás fizetésem nem tudnám megoldani, hogy köretet is rendeljek a burgerhez (bár erős a gyanúm, hogy több helyen ez telefonon megoldható lenne, csak a Netpincér felületén nem…kár). Ezenkívül azokat a helyek, ahol tudom, hogy azonos a tulajdonos, egybeveszem, így kb. 20 körülire tudom a listát csökkenteni. No, nézzük, mit kínál még nekünk Pécs!

A lista a Finezza pizzériával indul, ahol hamburger menü is van. A háromdolláros árkategória számomra teljesen érthetetlen annak tükrében, hogy a burger menüjük 1.790 forint, ami krumplit és üdítőt is tartalmaz. A felhasználói értékelés viszont az eddigiekhez képest nagyon alacsony, mindösszesen 3,9, és sajnos a legutóbbi tapasztalataim alapján értem, hogy miért. De azért bíztatok mindenkit kipróbálásra, hátha nektek jobb élményeket lesz!

A Pizza Gyár hasonlóan egy univerzális hely, ami burgert is kínál. Ezekből a legolcsóbb 1.550 forint, ehhez egy adag hasábburgonyát még 480 forintért lehet rendelni, ami itt a kétdolláros kategóriába esik. Sajnos a kiírásban az nem szerepel, hogy milyen szósz van a burgerben. A vélemények ezzel együtt pozitívak, az átlag 4,7.

A My Bistro is az előző két hely vonulatát képviseli. Árak tekintetében folytatódik az érthetetlenségi szériám, ugyanis úgy szerepel a háromdolláros kategóriában, hogy az eddigi legolcsóbb, 1.390 forintos burger-krumpli kombót kínálja. Igaz, hogy sertéshúspogácsából, viszont házi szósszal. Az értékelési mutatójuk átlagosnak mondható, 4,4-es.

A Főnix Pizzéria a városon belül viszonylag elit helynek számít, és ez a burgerek árain érződik. A legolcsóbb menüjük 3.790 forint, ami több mint ezressel drágább, mint az eddigi legmagasabb árkategória, és ehhez 100 forint kiszállítási ár is dukál (ez mondjuk tényleg a háromdolláros kategória). Cserébe viszont olyan különlegességek is lehetnek az ember burgerében, mint a garnélarák, a kacsamáj, vagy a Philadelphia sajtkrém. És az elégedettségi mutató is nagyon imponáló, a 4,8 holtversenyben az eddigi legjobb.

A Grano Pizza & Pasta & Salad csak kétféle hamburgert kínál, egy marha- és egy csirkehúsosat. A marhaburgerük 2,590 forintba kerül, amihez 290 forint még a kiszállítási díj, cserébe viszont krumplit és coleslaw salátát is kínálnak mellé. Én már kóstoltam, bár nem írtam róla, de nagyon finom, és a 4,7-es átlag is ezt igazolja. De azt már senki se magyarázza meg nekem, hogy ez mitől lett kétdolláros.

A Replayt és a Király21-et az azonos tulajdonos és kínálat miatt most együtt értékelem. Ez sem az olcsó helyek vonalát képviseli, a legolcsóbb marhaburger menü 2.790 forint, plusz 400 forint kiszálltási díj (Perczel utcába? Ne már, ott van egy köpésnyire…). De legalább tényleg a háromdolláros értékben van. Viszont itt is komplex a menü, burger-krumpli-saláta és gyakorlatilag minden házi. A Replay burgeréről egyszer már írtam, ezt itt megtekinthetitek. A vendégek értékelése szintén elég jó, 4,6-os.

A Bohémia Sörkonyhát talán senkinek sem kell bemutatni, a cseh sörök mellett a különleges bageles burgerükről híresek. A hamburgerek 2.500 forintnál kezdődnek, ami szintén krumpli-saláta kombóval van tálalva, a hely különlegessége a sajttal töltött juicy lucy marhahús. A vendégek értékelése mindent elmond, a 4,8-as érték extrém magas, de amit nem értek megint, az az egydolláros kategória. A 2.500 forint önmagában nem tartozik a legolcsóbb helyek közé, ráadásul, amikor legutóbb ott ettem, az volt az érzésem, hogy nem laktam teljesen jól a kajával. De lehet, hogy bennem van a hiba. Viszont az óriási ínyenc kínálat miatt mindenképp érdemes kipróbálni.

A Nana Bisztrónak is van burger a kínálatában, méghozzá elég komplex, ami mellé krumpli, saláta és még mártogatós is dukál. Ez azonban itt sem olcsó (háromdolláros), 2.990 forintba kerül. A hely egyik különlegessége a naked burger, ami teljesen gluténmentes és salátalevélben tálalják a hamburger összetevőit. Hogy ez vagy a többi elem teszi-e népszerűvé a helyet, azt nem tudom, de a 4,5-ös átlag az nem rossz egyáltalán.

A Kívánság Pizzával visszatértünk a pizzériákhoz, amik burgert is kínálnak. Itt az alapburger (marhahús, ketchup, zöldségek) 1,250 forint, amihez 490 forintért lehet krumplit kérni. Ez így a kétdolláros kategória. A rajongói értékelés 4,4-es, amiről nem tudom, hogy elsősorban a burgernek szól-e, vagy a pizzáknak.

A Blöff Bisztró csak egyféle burgert kínál, de az meg kell hagyni, elég komplex, krumplival, salátával, kápia paprikával, hagymalekvárral. Elég különlegesnek tűnik. Az ára 2.500 forint, ami itt a háromdolláros kategória. A 4,3-as értékelés összességében azért nem tűnik valami magasnak, a promóképe azonban kifejezetten csábító, talán majd kipróbálom valamikor.

Hasonló cipőben jár a Lezser bárkonyha, ami inkább olaszos étlapjáról ismert, de kétféle burgerük van, egyik csirke, másik marha. Utóbbi szintén eléggé a háromdolláros kategóriában van, ugyanis 3,490 forint, amihez krumpli is jár, a hamburgerben meg marhahús és füstös BBQ szósz található. Az értékelése a helynek 4,5.

A Paulus Cafénak is megvan a maga hamburgerkínálata. 2.790 forintért többfélét is lehet kérni, amelyekhez steakburgonya is jár, és a promóképük szerint valami mártás is (de ez nem mindenhol volt külön kiírva), sőt, ajándék 1 literes Cappy vagy 1,25-ös cola is (ez nem tudom, hogy szezonális-e vagy állandó). Egy kicsit ront a képen a 290 forintos kiszállítási díj, így nem meglepő a háromdolláros ár sem. Az értékelés azonban itt is 4,5, ami nem rossz.

A Grizzly és az Inferno Pizzéria a Netpincéres képek és eddigi tapasztalataim alapján gyanúsan azonos helyek, ekként is kezelem őket. Az óriás burgereik menüben 2.000-2.200 körül mozognak (az olcsóbbak), amikben krumpli és üdítő is van (furcsamód ez is háromdolláros). Az elégedettségi mutatók nagyon magasak (4,7 és 4,5), ami számomra azért fura, mert a Grizzlyből én már rendeltem, és nálam 10 pontos skálán is alacsonyabb értéket hozott. De persze lehet, hogy bennem van a hiba.

Az 1.290 Street food ára a nevénél kicsit drágább, a 128 grammos burgereik 1.590, a 200 grammos 1.790 forintba kerülnek, menüben krumplival és üdítővel mindkettő +400, és 300 forintos kiszállítási díja is van. Ez így nálam már nem kerülne az egydolláros kategóriába, de a Netpincérnél igen. Viszont a 4,6-os átlag azért arra utal, hogy az emberek szeretik.

A lista végefele kicsit délebbre utazunk a Balkán Special különlegességei által, akik pljeskavica húsból kínálják a burgerüket. Az ára 1.990 forint, plusz még 590 a csónakburgonya, és 190 a kiszállítás, ez így nem meglepő módon a háromdolláros kategóriában foglal helyet. A burgerüket még nem kóstoltam, a lepényüket már igen, az ízlett, főleg a szószaik voltak különlegesek. A 4,8-as átlag pedig arra utal, hogy nem csak én szerettem az ételüket.

Délről megyünk kelet felé a Gangnam Kitchen jóvoltából. A korai burger menüjük alapból 2.090 forint (ez egydolláros?), de a különlegesebb burgerek és köretek drágábbak. Ehhez még 200 forintos kiszállítási költség is dukál. Az ételük nagyon különleges számomra, ropogós csirkepogácsa tölti be a hús funkcióját, de olyan különlegességekkel találkozhat benne az ember, mint a szezámos majonéz, a sárgaretek vagy a kimchi. Nem vagyok az ázsiai konyha híve, de egyszer lehet, hogy bevállalom! J A 4,3-as értékelés viszont kicsit óvatossá tesz, bár lehet, hogy ez betudható a szokatlan ízeknek.

Szintén egy egyedi irányt képvisel a pizzéria Capriciosa, ahol házi lepényekben árulják a burgert. A legolcsóbb 1.750 forint, plusz 400 forintos kiszállítási díj, ez a kettes árkategóriába került a felületen. Viszont ha hasábburgonyát szeretnénk mellé, azt még 520 forintja fogja bánni. De ha a promóképek mennyisége valós, akkor itt erre aligha van szükség. A 4,7-es átlag meg szintén arra utal, hogy a minőséggel itt nincs baj.

A Piros Talicska Csárda régi ismerősünk. Amikor interjút készítettem velük, még nem voltak burgerek, de azóta igen. A klasszikus burger menüjük 2.590 forint (háromdolláros), amihez viszont krumpli, szósz és üdítő is jár. A burgerszósz funkcióját egy egyedi mézes-mustáros mártás tölti be. Ezt az ételt már kóstoltam, és nagyon ízlett, egyedül a mártogatóssal volt némi gondom, de az többféléből választható. A 4,8-as átlag azt hiszem itt is önmagáért beszél.

A Park Pizzával ismételten ismerős vizekre evezünk, írtam már róluk itt is, máshol is. Ha már mindig kötöszködöm a kategóriákkal, akkor itt aztán főleg nem értem a háromdolláros értékelést, 1.790 forintért elég extra méretű burger rendelhető, hozzá 480 forintért pedig köret. Sok mindent kóstoltam erről a helyről, és bevallom, nem a hamburger a kedvencem tőlük, de a húsok tekintetében nagyon magas szinten hoz a hely, amit a 4,6-os átlag értékelés is alátámaszt.

A sort a Pizza Di Casa zárja, akinek az original burgere 1.350 forint, hozzá egy adag burgonya további 420 forint (régebben nem menüben volt?). Ez így azért nem vészes ár, így az egy dolláros kategóriába belefért. Amikor utoljára ettem itt burgert, nem zártam a szívembe, de azóta sok időt eltelt, így a változás lehetősége adott. Az elégedettségi mutató itt is nagyon magas, 4,7-es.

A sort ezzel lezártuk. Láthatjuk, hogy nagyon sok hely maradt ki és ebből jópár igencsak különleges, amit érdemes kiprróbálni. Szóval nem szabad a kategorizálásban bízni. Ha megnézzük a vizsgált helyeket, az árkategorizálás szerint, göngyölítve az első cikkel, akkor az alábbiak jönnek ki:

Egydolláros kategória: 1.580 és 2.500 forint között.

Kétdolláros kategória: 1.740 és 2.880 forint között.

Háromdolláros kategória: 1.390 és 3.890 forint között.

Látható, hogy az egy- és kétdolláros kategóriánál a minimumok és maximumok még csak-csak összhangban vannak, de eléggé egybecsúsznak, a háromdollárosoknál azonban minden a feje tetejére áll, ugyanis a legolcsóbb hely is köztük van.

Mivel még egy jó ideig úgy tűnik, a nyitásra nem lesz lehetőség, az online rendelés még mindig az egyik legbiztonságosabb, érintésmentes megoldás mindazok számára, akik vágynak valamilyen éttermi kajára. Éppen ezért ajánlom az online felületek használatát, de inkább szánjunk kicsi időt az éttermek átnézésére és ne a kategóriákból induljunk ki.