Az életben mindig voltak / vannak és lesznek fontos, illetve érdekes kérdések, amelyekre nem mindig tudjuk magunktól a válaszokat. Nem tudjuk, kit kérdezzünk, ki az, aki tud ezekre egy értelmes magyarázatot adni. Azonban az alábbi sorokban, 15 lebilincselő kérdésre, fogunk visszajelzést adni! Vágjunk is bele!

1. kérdés: Miért van az, hogy a pingvineknek nem fázik a lábuk?

Válasz: A jegesmedvéhez hasonlóan a pingvinek képesek szabályozni a véráramot a lábukban, az ütőerek átmérőjének változtatásával. Amikor hideg van, a véráramlás alacsonyabb, ebből adódóan melegben pedig magasabb. Ennek eredménye, hogy kevésbé érzékelik az időváltozást.

2. kérdés: A robotok hogyhogy, nem tudják bepipálni a ’Nem vagyok robot’ részt?

Válasz: Az történik ilyenkor, hogy amikor erre a kockára kattintunk, hogy ellenőrizzenek bennünket, akkor nemcsak egyszerű mozdulatokatat hajtunk végre. Ezzel egyidejűleg adatokat küldünk a Google-nak, és néhány perc alatt elemzi azokat, hogy megállapítsa, élő emberek vagyunk-e, vagy sem.

3. kérdés: Miért lehetetlen úgy kiönteni a vizet a kancsóból, hogy ne folyna mellé?

Válasz: Ezt úgy nevezik, hogy Coandă-effektus. Ennek a hatásnak a lényege, hogy a környezetéhez képest nagyobb sebességű folyadék- vagy gázsugár követi a közeli konvex felületet, ami ez által szinte hozzátapad jelen esetben a kancsóhoz. Tehát követi a test formáját.

4. kérdés: Miért van az, hogy este a Tv előtt már félálomban vagyunk, azonban, amint kikapcsoljuk, és lefekszünk aludni, jön a krónikus álmatlanság?

Válasz: A tévénézés során az agy működése gyengülni kezd. Ennek eredményeként az agy alváshoz közeli állapotot tapasztal, és ebben az esetben elég egy kis időre behunyni a szemünket, már alszunk is. Amikor azonban felkelünk és ágyba bújunk, megszakítjuk ezt a folyamatot. Ebben az esetben a test és az agy újra aktiválódik. Ettől érezzük úgy, hogy kiment az álom a szemünkből.

5. kérdés: A bőrünk folyamatosan hámlik. Akkor miért nem kopnak ki a hegek, vagy a tetoválások?

Válasz: A bőr felső rétege az epidermisz, ami folyamatosan cserélődik. De a hegek és a tetoválások a bőr mély rétegében, a dermisben vannak, aminek a cseréjük folyamata sokkal lassabb. Éppen ezért a hegek nagyon ritkán tűntek el, és a tetoválás az évek során fokozatosan eltűnt.

6. kérdés: Igaz az, hogy egy magzatnak is működik az anyagcseréje? Ha igen akkor, hogy?

Válasz: A terhesség 8. hetétől aktívvá válik az embrió anyagcseréje. Vizeletet termel, amit a magzatvízbe ürít. Ezzel természetesen semmi probléma nem keletkezik, azzal sem ha a baba lenyeli, egyedül csak abban az esetben ha a szülés alatt esetleg a baba tüdejébe jut.

Amennyiben érdekesnek bizonyultak a fenti kérdések, nemsokára érkezik belőle a II. rész!